eur:
393.76
usd:
364.95
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Minden gáztároló tele van Magyarországon, biztonságos az ország gázellátása - a nap hírei

Elektromos személyautókat vásárolt a kormány a kórházaknak hárommilliárd forintért. Az ír sziget egészére kiterjedő egységes kereskedelmi szabályozási térség kialakítását javasolja a brit kormány.

Minden gáztároló tele van Magyarországon, biztonságos az ország gázellátása - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter Moszkvában tárgyalt a Gazprom vezérigazgató-helyettesével, aki az exportot is felügyeli a vállalatnál. A tárcavezető elmondta: 6,3 milliárd köbméternyi gáz betározása történt meg. Szijjártó Péter beszélt a paksi atomerőmű-beruházásról is, jó hírnek nevezte, hogy a műszaki tervet elfogadták, továbbá a menetrend szerint halad a 300 ezer oldalas létesítési engedély kidolgozása, amelyet jövő nyáron kell majd benyújtani az engedélyező hatósághoz.

Elektromos személyautókat vásárolt a kormány kórházaknak hárommilliárd forintért - jelentette be az emberi erőforrások minisztere. Kásler Miklós elmondta, a kórházi feladatok ellátására 249 elektromos Volkswagen Golfot kap 90 egészségügyi intézmény. Az autókat telephelyek közötti közlekedésre, vér és vérkészítmények szállítására, sürgősségi szállításokra, ügyintézésre, szakemberek soron kívüli szállítására lehet majd használni. A kórházakhoz 132 töltőállomást is telepítettek.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen hozzák létre a 8 magyarországi egyetemi innovációs központ egyikét - jelentette be az innovációs és technológiai miniszter. Palkovics László arról beszélt, hogy a kormány célul tűzte ki, hogy a high-tech technológiákat a hazai szakemberek ne csak működtessék, hanem világszínvonalú fejlesztéseket is végezzenek. Hozzátette: a kormány döntése alapján létrejövő innovációs központok kialakításának vannak infrastrukturális, finanszírozási és jogi kérdései, ezekről már folyik az egyeztetés az egyetemmel.

Megjelent a Magyar Közlönyben az új Országos Képzési Jegyzék. Az iskolai rendszerű képzésben 174 szakma áll a diákok rendelkezésére. A szakképzési államtitkár szerint a szakmát tanulók sokkal átláthatóbb és egyértelműbb képesítések közül választhatnak a jövőben. Pölöskei Gáborné hangsúlyozta, hogy az OKJ átalakítása a további változtatások első lépése.

Forintkötvény kibocsátását tervezi, 10 ezer forintos névértéken a magyar tőkepiacon a Nemzetközi Beruházási Bank. A 15 milliárd forint összegben kibocsátani tervezett fix kamatozású értékpapír futamideje 3 év. A kötvény jegyzése október 24-én kezdődhetne meg. A Nemzetközi Beruházási Bank szeptemberben helyezte át székhelyét Moszkvából Budapestre, ez lesz a második forintkötvény kibocsátása a BÉT-en.

Az ír sziget egészére és minden áruféleségre kiterjedő egységes árukereskedelmi szabályozási térség kialakítását javasolja az Európai Uniónak a brit kormány. Boris Johnson miniszterelnök az Európai Bizottság elnökének küldött levelében azt írta: így az árukra vonatkozó észak-írországi szabályozás azonos maradna az Európai Unióban alkalmazott szabályozási rendszerrel. A brit javaslat sarkalatos eleme ugyanakkor az is, hogy Észak-Írország a brexit után teljes mértékben az Egyesült Királyság vámtérségének tagja lenne. Az Európai Bizottság úgy reagált: a brit javaslatnak vannak pozitív elemei, de hiányosságai is.

Ellenintézkedéseket helyezett kilátásba az Európai Bizottság, ha az Egyesült Államok büntetővámokat vetne ki uniós termékekre. A Kereskedelmi Világszervezet előzőleg jóváhagyta, hogy Washington 7,5 milliárd dollár értékben büntetővámmal sújtson európai termékeket az Airbus európai repülőgépgyártónak nyújtott, tiltott uniós támogatások miatt. Cecilia Malmström uniós kereskedelmi biztos úgy vélte, hogy a tervezett amerikai intézkedések ugyan így jogszerűek, de rövidlátóak lennének.

Francia rendőrök ezrei tüntettek Párizsban a kormány tervezett nyugdíjreformja ellen, valamint a jobb munkakörülményekért. A megmozdulásra a nagyobb rendőrszakszervezetek közösen szólítottak fel, amire 2001 óta nem volt példa. Az APA osztrák hírügynökség megjegyzi, hogy a francia rendőrség nagyon túlterhelt. A rendőrség költségvetését mintegy 5 százalékkal kívánják emelni jövőre és további 1400 fővel bővítenék a fegyveres testületet.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×