INFORÁDIÓ
2021. szeptember 27. hétfő
Adalbert

önkormányzati választás

falu

jelölt

jelöltállítás

Van 20 olyan falu, ahol már egyetlen ajánlással is jelölt lehet az ember

Van 20 olyan falu, ahol már egyetlen ajánlással is jelölt lehet az ember

Infostart / MTI

Becskeháza, Debréte, Gagyapáti, Keresztéte, Nyésta, Perecse, Sima, Teresztenye, Tornabarakony, Tornakápolna, Nemesmedves, Megyer, Dötk, Felsőszenterzsébet, Iborfia, Lendvadedes, Pusztaapáti, Ramocsa, Szijártóháza, valamint Zalaköveskút.

Tizenegy településen, illetve fővárosi kerületben kell legalább 500 érvényes ajánlás ahhoz, hogy valakiből polgármesterjelölt legyen az októberi önkormányzati választáson. Ennél több ajánlást csak a főpolgármester-jelölteknek kell gyűjteniük.

A százezresnél nagyobb helyeken legalább 500 választópolgár ajánlása kell a polgármester-jelöltséghez. Főpolgármester pedig abból válhat, akit legalább 5000 fővárosi választópolgár ajánlott jelöltnek.

Az országban tizenegy település, illetve olyan fővárosi kerület van, ahol a maximális, 500 ajánlás kell a polgármester-jelöltséghez: a fővárosban a III. kerületben, a XI. kerületben, a XIII. kerületben, a XIV. kerületben, valamint Debrecenben, Győrben, Kecskeméten, Miskolcon, Nyíregyházán, Pécsen és Szegeden.

Van azonban az országban

20 olyan település, ahol a névjegyzékben legfeljebb 33-an szerepelnek, ezeken a településeken egy választópolgár ajánlása már elegendő a polgármesterjelöltséghez.

Ezek a települések a következők: Borsod-Abaúj-Zemplén megyében Becskeháza, Debréte, Gagyapáti, Keresztéte, Nyésta, Perecse, Sima, Teresztenye, Tornabarakony, Tornakápolna, Vas megyében Nemesmedves, Veszprém megyében Megyer és Zala megyében Dötk, Felsőszenterzsébet, Iborfia, Lendvadedes, Pusztaapáti, Ramocsa, Szijártóháza, valamint Zalaköveskút.

A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló törvény szerint a tízezer vagy annál kevesebb lakosú településeken az lehet polgármester, akit a település választópolgárainak legalább 3 százaléka ajánlott, a tízezernél több, de százezernél kevesebb lakosú településeken a polgármester-jelöltséghez legalább 300 választópolgár ajánlása szükséges.

A jelöltséghez szükséges ajánlások számát a névjegyzékben szereplők száma alapján a jegyzők állapították meg augusztus 8-án.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018