eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Elfogadta a biztosítási tervet az augusztus 20-ai ünnep biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs - a nap hírei

Befejeződött a nyári aratású szántóföldi növények betakarítása. Kína beavatkozással fenyeget, ha folytatódnak a hongkongi tüntetések.

Elfogadta a biztosítási tervet az augusztus 20-ai ünnep biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs. Kovács Zoltán államtitkár, a testület vezetője azt mondta: valamennyi szervezet és szolgálat elkészült saját feladataival, felkészült arra, hogy szombat estétől, vasárnaptól kitelepüljenek az egyes helyszínekre.

Befejeződött a nyári aratású szántóföldi növények betakarítása. Az Agrárminisztérium szerint a kedvezőtlen időjárási körülmények ellenére Magyarország ellátása megfelelően biztosított, és az exportra is jut majd több millió tonna áru. Őszi búzából jó, közepes lett a termés, termény minősége jó.

A növényi termékek termőhelyének objektív azonosítására alkalmas módszert dolgozott ki egy magyar cég. A kutatásban a szakemberek a magyar termőhelyek talaját vizsgálták. A cég közlése szerint a projekttel egy olyan szolgáltatás jött létre, amely segítséget nyújt a hamis eredetű termékek kiszűrésében.

Több mint 3 milliárd forintos tőkebefektetést kapott a járműkommunikációval foglalkozó magyar alapítású Commsignia Kft. európai és amerikai befektetőktől. A magyar cég fő profilja a járművek és az azokat körülvevő infrastruktúra közötti kommunikációt lehetővé tevő szoftveres és hardveres megoldások, amelyeket elsősorban okosváros projektekhez és autóipari felhasználásra fejlesztenek.

Új funkcióval bővült a nemzeti bank hitelkalkulátor alkalmazása. A program segítségével mostantól kiszámítható, hogy a tervezett hitel feltételei a jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató mellett megfelelnek-e a hitelfedezeti mutató feltételeinek.

Nagy összegű szerződést kötött a 4iG a Budapest Bankkal. Az informatikai cég közölte: a pénzintézet üzleti alkalmazásait és kapcsolódó rendszereit fejleszti majd. A 4iG az elmúlt hónapokban több nagy értékű megbízást is elnyert. Például a T-Systems Magyarországgal közös konzorciuma építheti ki a MÁV és a Volán társaságok e-jegy rendszerét.

Zavartan viselkedő utas próbált bejutni a WizzAir Reykjavík-Budapest járatának pilótafülkéjébe, a gép norvégiai Stavanger repülőterén megszakította útját, a férfit a személyzet átadta a rendőrségnek. Az utas valószínűleg gyógyszerre ivott alkoholt, ettől lett zavart.

Több mint 430 ezren csatlakoztak Németországban a Volkswagen konszern ellen a dízelbotrány miatt indított csoportos keresethez. Ha a bíróság megállapítja, hogy a Volkswagen szándékosan okozott kárt vásárlóinak, akkor a keresethez csatlakozott fogyasztóknak már egyénileg kell kártérítést kérniük a gyártótól.

Nem hallgatott le európai felhasználókat a Facebook, kizárólag az az Egyesült Államokat érintette a cég által kísérletinek nevezett projekt – tudatta a közösségi oldal. A Facebook kedden ismerte el, hogy korábban lehallgatott beszélgetéseket, amelyekről leiratot is készített. A cég jelezte: felhagyott a gyakorlattal.

Hackertámadás érte az Európai Központi Bank egyik honlapját. Az EKB közleménye hangsúlyozza: a külső vírusfertőzés miatt érzékeny adatok nem kerültek veszélybe, de elképzelhető, hogy az egyik hírlevélre feliratozók e-mail-címe, neve és beosztása illetéktelenek kezébe kerülhetett.

Meghaladta az egymilliót azoknak az európai uniós állampolgároknak a száma, akik tartós letelepedési engedélyt kértek az Egyesült Királyságban. A legnagyobb számban lengyel, román, olasz és portugál állampolgárok folyamodtak a tartósan letelepedett státuszért. Magyar állampolgárok részéről 31 500 kérelem érkezett.

Nagy-Britanniában újabb emberről bizonyosodott be, hogy mérgezést szenvedett a Szkripal-ügyben. Salisbury városában tavaly márciusban életveszélyes állapotban került kórházba Szergej Szkripal orosz-brit kettős ügynök és a lánya, illetve egy brit rendőrtiszt. Valamennyien a Szovjetunióban kifejlesztett novicsok idegméreggel érintkeztek. Most kiderült, hogy enyhébb mérgezést szenvedett az egyik helyszínelő rendőr.

Kína ismét figyelmeztette a hongkongi tüntetőket, és közölte, nem marad tétlen, ha tovább súlyosbodik a válság. A kelet-ázsiai ország nagy-britanniai nagykövete közölte: a pekingi kormánynak megvan a felhatalmazása bármilyen zavargás gyors elfojtására. Hongkongban 10 hete tartanak a tüntetések.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×