eur:
393.77
usd:
364.94
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: pexels.com

Vakon vezet, aki mobilt tart a kezében

Az Európai Unió valamennyi országában tilos vezetés közben kézben tartott telefont használni, mára mégis jelentős baleseti okká vált.

Az egyik biztosító által tavasszal készült felmérés szerint tízből négyen használják telefonjukat vezetés közben, öten pedig válaszolnak az üzenetekre, bejegyzésekre. A felmérésből az is kiderül, hogy az üzenetküldés és a posztolgatás a 18–39 éves korosztályra jellemző, a vezetés közbeni e-mailezés pedig a 30–39 évesekre.

Ha 50 kilométeres sebesség mellett a sofőr egyetlen másodpercre nem néz az útra, „vakon” vezet, akkor 13,39 métert tesz meg anélkül, hogy tudná, mi zajlik a forgalomban körülötte. Ez a szám 90-es sebességnél már 25, az autópályán 130-nál pedig 36,11 méter. Ha valaki a telefonjára pillant, az is tovább tart egy másodpercnél, márpedig minden további másodperccel nő a vakon megtett méterek száma.

Ha leveszi a sofőr a szemét az útról egy másodpercre, majd visszanézve hirtelen valamilyen megoldandó helyzetben találja magát, reagálnia kell. Ám az észlelés, mérlegelés, döntés, cselekvés folyamata legalább még egy másodperc, miközben a távolság máris duplázódik.

Ha a vezetés közbeni mobilozó sofőrök rosszabbul teljesítettek, mint egy bizonyos ittassági fokig az ittas vezetők. Akik ugyanis alkoholfogyasztás után ülnek autóba, általában a szokásosnál is jobban koncentrálnak. Ellenben aki telefonál, annak a gondolatai máshol járnak, nem figyel annyira a közlekedésre - írja a feol.hu.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×