INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 20. vasárnap
Friderika

mobiltelefon

autóvezetés

tilalom

veszély

Vakon vezet, aki mobilt tart a kezében

Vakon vezet, aki mobilt tart a kezében

Infostart

Az Európai Unió valamennyi országában tilos vezetés közben kézben tartott telefont használni, mára mégis jelentős baleseti okká vált.

Az egyik biztosító által tavasszal készült felmérés szerint tízből négyen használják telefonjukat vezetés közben, öten pedig válaszolnak az üzenetekre, bejegyzésekre. A felmérésből az is kiderül, hogy az üzenetküldés és a posztolgatás a 18–39 éves korosztályra jellemző, a vezetés közbeni e-mailezés pedig a 30–39 évesekre.

Ha 50 kilométeres sebesség mellett a sofőr egyetlen másodpercre nem néz az útra, „vakon” vezet, akkor 13,39 métert tesz meg anélkül, hogy tudná, mi zajlik a forgalomban körülötte. Ez a szám 90-es sebességnél már 25, az autópályán 130-nál pedig 36,11 méter. Ha valaki a telefonjára pillant, az is tovább tart egy másodpercnél, márpedig minden további másodperccel nő a vakon megtett méterek száma.

Ha leveszi a sofőr a szemét az útról egy másodpercre, majd visszanézve hirtelen valamilyen megoldandó helyzetben találja magát, reagálnia kell. Ám az észlelés, mérlegelés, döntés, cselekvés folyamata legalább még egy másodperc, miközben a távolság máris duplázódik.

Ha a vezetés közbeni mobilozó sofőrök rosszabbul teljesítettek, mint egy bizonyos ittassági fokig az ittas vezetők. Akik ugyanis alkoholfogyasztás után ülnek autóba, általában a szokásosnál is jobban koncentrálnak. Ellenben aki telefonál, annak a gondolatai máshol járnak, nem figyel annyira a közlekedésre - írja a feol.hu.

Nyitókép: pexels.com
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018