eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A Semmelweis Egyetemen rektorává kinevezett Merkely Béla Péter egyetemi tanár a kinevezési okirat átadásán a Sándor-palota Tükörtermében 2018. május 28-án.
Nyitókép: MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Merkely Béla: rengeteg téren segíthet a mesterséges intelligencia

Nem okoz fennakadást a Semmelweis Egyetem pulmonológiai klinikájának költözése - mondta a Semmelweis Egyetem rektora az InfoRádió Aréna című műsorában. Merkely Béla arról is beszélt, hogy a gyakorlati oktatásra a jövőben nagyobb hangsúlyt fektetnek.

Már elkezdődött a Semmelweis Egyetem pulmonológiai klinikájának költözése, így július elsejéig szünetel a betegfelvétel. Átmenetileg az egyetem más klinikái, valamint az Országos Korányi Intézet, a törökbálinti tüdőgyógyintézet és az Uzsoki Utcai Kórház fogadja a betegeket. A költözés nem okoz fennakadást az ellátásban, július másodikától pedig új helyszínen a Tömő utcában működik majd a klinika – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora.

A pulmonológiai klinika mintegy 70 évet a János kórház egyik épületében töltött, ahol az infrastrukturális körülmények sajnálatosan tovább nem fejleszthető mértékben leromlottak – fejtette ki.

A Tömő utcai épület másfél milliárd forintos felújítása és eszközparkjának modernizálása a Semmelweis Egyetem fejlesztési tervének része. A kormány által 2017 végén elfogadott Semmelweis XXI. Projekt keretében három-négy campusba szervezik át az orvostudományi képzést, ami jelenleg is Budapest több helyén szétszórtan működik - mondta Merkely Béla.

A rektor hozzátette: mintegy 3,6 milliárd forintból bővítik Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikát is, Emellett

zajlik egy nagy kísérleti központnak a felépítése, ahol Európa talán legjobb szív- és érrendszeri gyógyító-kutató, innovációs, oktatóközpontja lesz

– emelte ki.

Fejlesztik a Pető András kart, és Gyógyszerkutatási Centrumot alakítanak ki. Továbbá négy szakiskolát is létrehoznak, így a Semmelweis egyetem a középfokú nővérképzésben is részt vállalhat.

Digitális asszisztens

A Semmelweis Egyetem rektora arról is beszélt, hogy az orvostudomány minden ágában, a gyógyszerfejlesztésben, a betegutak optimalizálásában, de a diagnosztizálásban is nagy szerepe lehet a mesterséges intelligenciának. Merkely Béla szerint a jövőben ez lehet a megoldás a szakemberhiányra.

Az egyetemen indult 1,7 milliárdos kutatásfejlesztési projekt részeként például egy kardiológiai döntéstámogató rendszert, egy úgynevezett digitális asszisztenst is létrehoznak. A mesterséges intelligencia itt a képalkotásban segít majd és javaslatot tesz a még elvégzendő vizsgálatokra. Harminc év beteganyagát lehet betáplálni a rendszerbe és megtanítani a döntésekre – fejtette ki.

Oktatás

Merkely Béla megjegyezte: a Semmelweis Egyetemen zajló tudományos munka magas színvonalú, és nagyon erős az elméleti oktatás is.

A gyakorlati oktatásra azonban a jövőben nagyobb hangsúlyt fektetnek, a kor követelményeihez igazítják.

„Kompetenciát adunk a rezidenseknek. Ha egy-két év után vizsgázik, akkor rendelkezik olyan biztos tudással, hogy első asszisztensként a sebészeti beavatkozásokban részt vegyen, vagy telefonos felügyelettel ügyeljen az urológiai osztályon” - közölte.

Merkely Béla kiemelte: céljuk, hogy a Semmelweis Egyetem 2030-ra a legjobb 100-ba kerüljön a világon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×