eur:
392.4
usd:
360.75
bux:
72392.21
2024. július 16. kedd Valter
Nyitókép: Pixabay

Sokkal hozzáférhetőbbé válnak a közjegyzői okiratok

A lakásvásárlókat és a nagycsaládosokat is kedvezően érinti a közjegyzőidíj-rendelet május végi módosítása: a közjegyzői okirat munkadíjának csak 30 százalékát kell fizetnie azoknak, akik július 1-je után lakáscélú jelzáloghitelhez a bank által megkövetelt egyoldalú kötelezettségvállaló nyilatkozatot tesznek.

Ha valaki bankhitelt vesz fel egy lakásra, a pénzintézetek általában elvárják tőle, hogy menjen el közjegyzőhöz, ott egy közokiratba foglalt, egyoldalú nyilatkozatot készíttessen el, amiben lényegében kötelezettséget vállal arra, hogy a banktól felvett hitelt vissza fogja fizetni minden költségével együtt.

Ezen nyilatkozatok díjazása a mostani rendelet szerint a mostani, szerződésekre irányadó közjegyzői díjak 50 százaléka volt. Ezt követően 30 lesz, vagyis érezhető a díjcsökkenés - vázolta az InfoRádióban Szécsényi-Nagy Kristóf, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara jogi ügyvezetője. Hozzátette:

"jogalkotói cél az, hogy közjegyzői okiratok lehetőleg a közjegyzői irodában készüljenek, ennek lényegében adatvédelmi, diszkréciós és pártatlansági okai vannak"

- tette hozzá. Ha az ügyfél egy közjegyzői irodában készítteti el az okiratot és nem például egy bankfiókban, akkor 20 ezer forinttal kevesebbet kell majd fizetnie.

Arról is beszélt, hogy fogyasztóvédelmi szempontból talán a legfontosabb elem a közjegyző közreműködése, hiszen ő tudja elmagyarázni egy ügyfélnek, hogy az adott szerződés megkötése pontosan milyen jogkövetkezménnyel jár.

A nyugdíjasok számára további kedvezményszabályozás van érvényben. "Ha ők kötnek eltartási, életjáradéki, öröklési szerződést, amivel időskorukra kívánnak gondoskodni magukról, ebben az esetben 25 százalékos kedvezményt a közjegyzői díjból az új rendelet, ezzel is azt szeretné ösztönözni a jogalkotó, hogy ezeket az iratokat közjegyzői okirat formájában rögzítsék."

A jogalkotó szintén díjkedvezményben részesíti azokat a személyeket, akik ágyhoz kötve, kórházban szeretnék elkészíteni egyoldalú jognyilatkozatukat (például meghatalmazást a bankszámlához való hozzáféréshez, vagy végintézkedést tennének), erre 50 százalékos kedvezmény él.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×