INFORÁDIÓ 
2019. szeptember 20. péntek
Friderika

századvég

ep-választás 2019

közvélemény-kutatás

Strasbourg, 2019. március 26. Az Európai Parlament (EP) plenáris ülése Strasbourgban 2019. március 26-án. A testület 410:192 arányban megszavazta az évenkénti kétszeri óraátállítás gyakorlatának 2021-es megszüntetését. A határozat értelmében azok az uniós országok, amelyek a nyári időszámítás megtartása mellett döntenek, 2021 márciusában állítanák át utoljára az órát, a téli időszámítást preferálók pedig 2021 októberében. Az EP-nek a kérdésben meg kell állapodnia a tagállami kormányokat tömörítő Európai Tanáccsal. MTI/EPA/Patrick Seeger

Századvég: stabil a Fidesz előnye, negyedik az MSZP-Párbeszéd

Infostart / MTI

A magyarok döntő része elégedetlen az unió migrációs válságkezelésével és változást akar az Európai Unióban - állapította meg a Századvég Alapítvány közvélemény-kutatása, amely magabiztos Fidesz-KDNP győzelmet jósolt a vasárnapi európai parlamenti választásokra.

A válaszadók 81 százaléka szerint változásokra lenne szükség az Európai Unió működésében, "tehát

a jelenlegi brüsszeli elit tevékenységéről igen lesújtó a magyarok véleménye".

A kutatás megállapítja: "a magyar választók rendkívül elégedetlenek azzal, ahogy Brüsszel az elmúlt években a legmeghatározóbb európai kérdésben, a migrációs krízis kezelésében eljárt", hiszen a válaszadók 70 százaléka szerint a jelenlegi uniós vezetés rosszul kezeli a tömeges illegális bevándorlás problémáját, és pusztán 26 százalék elégedett az unióval e téren.

A felmérés kitért azon csoport pártpreferenciáira is, akik az EP-választáson részvételüket biztosra ígérték. Ezen a bázison a kormánypártok előnye stabil,

  • a részvételüket biztosra ígérők 51 százaléka voksolna jelenleg a Fidesz-KDNP-re,
  • míg az az MSZP-Párbeszéd 7,
  • a Jobbik 9 százalékon,
  • a DK pedig 11 százalékon áll.

A kutatás szerint a hagyományos, országgyűlési választásokra vonatkozó párttámogatottsági adatokhoz képest az MSZP és a Jobbik pozíciója gyengébb az európai parlamenti választások vonatkozásában, míg a DK "sikeresen nyeri meg magának a leszakadó szocialista szavazókat".

A felmérés a Momentum Mozgalom esetében 6 százalékos, az LMP-nél és a Mi Hazánk Mozgalomnál pedig 3-3 százalékos támogatottságot jósol az európai parlamenti választásokra. Más pártokat szintén 3 százalék választana, továbbá jelenleg 7 százalék azok aránya, akik egyelőre bizonytalanok és várhatólag az utolsó napokban döntenek majd arról, hogy kire voksolnak vasárnap - teszik hozzá.

Nyitókép: MTI/EPA/Patrick Seeger

Kapcsolódó hang

Századvég-felmérés - Erdős Gergely elemző
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018