INFORÁDIÓ 
2019. augusztus 21. szerda
Hajna, Sámuel

somogy megye

talaj

erózió

mezőgazdaság

szakadék

Somogybabod, 2010. június 26. Ivarics Lajos, a legközelebbi lakó nézi a heves esőzések következtében kialakult hatalmas krátert Somogybabodon, a Petőfi Sándor utca végétől 50 méterre. A több száz méter hosszú, helyenként 10 méter mély repedés kettévágta az utat és folyamatosan nagyobbodik. MTI Fotó: Varga György

Brutálisan halad előre a pusztító erózió Somogyban

Infostart

A lösztalajban keletkezett hatalmas szakadékok, mint a somogybabodi vagy a pamuki, ráirányították a figyelmet a somogyi talajerózióra.

A 2010-es júniusi rendkívüli esőzések miatt több helyen keletkezett mély árok Somogyban, például Törökkoppány, Karád, Pusztaszemes és Ecseny térségében. Somogybabodon egy több száz méter hosszúságú szakadék keletkezett, amelynek mélysége eléri a 10 métert, a szélessége is csaknem ugyanennyi.

Azóta kevesebbet hallani erről a problémáról, bár a kevésbé látványos esetek mindennaposak

- írja a SONLINE.

Legutóbb arra panaszkodott egy gazda, hogy az értékes mezőgazdasági gépével majdnem belehajtott egy hirtelen előbukkanó árokba a földjén. Az ilyesmi tavasz végén gyakori, mert a kora tavasszal keletkezett árkokat ilyenkor már elfedi a növényzet.

A rövid időn belül lezúduló nagy csapadék okoz gondot – írja a lap. Ha a víz a felszín alatt fut, és csak egy hajszálnyi repedés van a talajon, az könnyen beszakadhat.

Egy növényvédelmi szakmérnök a megyét járva számon tartja a termőföld tájsebeit, vagyis az erózió legfrissebb megjelenését. Tájékoztatása szerint Pusztaszemes és Kapoly határában az árkos erózió 50 hektárt érint. Ilyenkor elég, hogy egy arra járó traktor csapásán kialakuljon az egyre mélyülő árok.

Somogy 253 ezer hektár szántóterületéből 100 ezer hektárt kifejezetten veszélyeztet a talajerózió.

A leginkább érintett a külső-somogyi dombvidék, de már a Marcali-hátság és a Kapos völgye enyhén lankás területein is megjelent a talajerózió.

A veszély nagy, bár ez lassú folyamat, ám a jövőnket pusztítja, mert évről évre halad előre Somogyban lassan, de biztosan, fogalmazott a szakmérnök. A gazdák azonban tudnak védekezni. A lejtővel párhuzamosan nem tanácsos szántani, és jobb, ha sűrű térállású növényeket vetnek, mint a kalászosok és a repce, szemben a ritka térállásúakkal, mint a napraforgó vagy a kukorica. A füvesített sávok csökkentik a lejtőn lefolyó víz sebességét.

Somogybabod, 2010. június 26.
Rátz Albert operatőr filmezi a heves esőzések következtében kialakult hatalmas krátert Somogybabodon, a Petőfi Sándor utca végétől 50 méterre. A több száz méter hosszú, helyenként 10 méter mély repedés kettévágta az utat és folyamatosan nagyobbodik.
MTI Fotó: Varga György
Somogybabod, 2010. június 26. Rátz Albert operatőr filmezi a heves esőzések következtében kialakult hatalmas krátert. A több száz méter hosszú, helyenként 10 méter mély repedés kettévágta az utat és folyamatosan nagyobbodik. MTI Fotó: Varga György

Nyitókép: Egy közeli lakó lakó nézi a heves esőzések következtében kialakult hatalmas krátert Somogybabodon, 2010 júniusában. A több száz méter hosszú, helyenként 10 méter mély repedés kettévágta az utat és folyamatosan nagyobbodik. MTI Fotó: Varga György
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018