eur:
392.78
usd:
366.33
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay

Nem áll meg Budapest határainál az ólmoscsapvíz-ügy

Tizennyolcezer lakás lehet érintett az 1945 előtt létesített ólom vízvezetékekkel kapcsolatban Heves megyében, de ha van is szennyezés, azért az egyes ingatlanok gazdái felelnek az illetékes hivatalok szerint.

A közelmúltban számtalan lakossági panasz alapján elkezdték az ivóvíz vizsgálatát a fővárosban, mivel bár a hivatalos nyilatkozatok szerint a csapvíz tökéletes, annak a színével és ízével folyamatos problémák vannak. A csapból folyó víz vizsgálata során kiderült, Budapesten minden ötödik háztartásban igen magas ólomtartalmú vízhez férnek hozzá az emberek, elsősorban az 1945 előtt épült házak ólom vízvezetékei miatt.

A jelenség felszínre kerülte után Heves megyében is érdeklődni kezdtek a helyi vízminőség után - számol be róla a Heol.hu. Kiderült, 18 ezer lakás lehet érintett.

Az Észak-magyarországi Regionális Vízművek (Érv), a megyei vízmű és a kormányhivatal is kapott kérdéseket a laptól.

Az Érv azt válaszolta, a hálózatba táplált víz tökéletes és ideális az emberi fogyasztás szempontjából.

A szolgáltatók a vízmérőig felelősek az ivóvíz minőségéért, a belső hálózatot viszont már a fogyasztó köteles karbantartani és gondozni.

Az is kiderült, a régebbi építésű ingatlanok belső hálózatában előfordulhatnak olyan elöregedett vezetékszakaszok, melyek a vízminőség szempontból gondot jelenthetnek.

Ezt erősítette meg a kormányhivatal is, tájékoztatásuk szerint a csapvíz esetleges ólomtartalmának fő forrásai az épületeken belüli belső vízhálózatok azon ólomcsövei, melyek a régen épült lakásokban helyenként akár még ma is megtalálhatók. Vízvizsgálatra ugyanakkor mindenkinek ingyenes lehetősége van.

A megyei vízmű azt közölte, alig van ólomcső Hevesben, ráadásul

a hosszú évtizedek során a csövek belső falára rakódott vízkő ki is zárja az ólomszennyezést.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×