INFORÁDIÓ 
2020. május 29. péntek
Magdolna

somogy megye

jégkár

elhárítás

Durva jégeső? Itt az elhárítás!

Durva jégeső? Itt az elhárítás!

Infostart

Míg korábban május elsejétől, addig idén már április közepétől működik a jégelhárító rendszer Somogyban, megyénkben hatvanegy jégesőelhárító talajgenerátort helyeztek üzembe.

Az elégetett ezüst-jodid a feláramló meleg levegő segítségével jut a magasba, ahol a vízcseppeket megfagyasztva kisebb jégszemeket alakít ki – mondta a Sonline-nak a berendezés működését a talajgenerátor kezelője. Kovács Zsolt hozzátette: egy mobil applikáció segítségével kapják a jelzést, mikor mit kell tenniük.

Áprilisban többször is be kellett kapcsolni a berendezést, mert azt a jelzést kaptam, hogy nagyobb jégeső várható.

2018 óta működik országszerte a jégeső elhárítás – emlékeztetett Huszár István, a NEFELA Dél-Magyarországi Jégesőelhárítási Egyesülés igazgatója. Az időjárás változékonysága miatt már évek óta szerették volna korábban indítani az elhárítást, az idén sikerült az anyagi forrást biztosítani hozzá. A tervek szerint ahogy 2019-ben, úgy jövőre is április 15-én kezdődik meg a rendszer működtetése – tájékoztatott.

A berendezések kezelői 24 órás készenlétben vannak, az Országos Meteorológiai Szolgálat jelzéseit a Nemzeti Agrár­gazdasági Kamara applikációjának segítségével kapják meg – árulta el Huszár István, hozzátéve: tavaly kétszer annyi beavatkozást végeztek, mint a korábbi években.

A védekezési rendszer több mint hetven százalékkal csökkentette a jégveréseket az ország teljes területén.

Az Agrárminisztérium lehetővé tette, hogy a jégeső elhárítást a kárenyhítési alapból finanszírozzák, így se az önkormányzatoknak, se a hegyközségeknek, se a földműveseknek nem kell külön fizetniük a szolgáltatásért.

Nyitókép: Pixabay.com
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018