eur:
392.32
usd:
366.08
bux:
66800.83
2024. április 26. péntek Ervin
Kifüggesztik az európai parlamenti választás hirdetményét a XII. kerületi polgármesteri hivatalban 2019. március 11-én. Az Európai Unió tagországaiban május 23. és 26. között választják meg az EU törvényhozásának képviselőit, Magyarországon május 26-án.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Már tudni, hány párt szerepelhet a májusi EP-választáson a szavazólapon

Lejárt az Európai Parlament (EP) magyar tagjainak májusi választására állított listák bejelentésének határideje.

A hét nyilvántartásba vett lista mellett további négyet jelentettek be, azaz legfeljebb 11 párt, illetve pártszövetség listája szerepel majd május 26-án a szavazólapon.

Az EP-választáson azok a pártok állíthatnak listát, amelyek összegyűjtöttek 20 ezer érvényes ajánlást a választópolgároktól, az ajánlások leadására és a lista bejelentésére 16 óráig volt lehetőség.

A Nemzeti Választási Bizottság korábban már hét listát nyilvántartásba vett:

  1. a Jobbik Magyarországért Mozgalomét,
  2. a Fidesz-KDNP-ét,
  3. a Momentum Mozgalomét,
  4. a Mi Hazánk Mozgalomét,
  5. az MSZP-Párbeszédét,
  6. a Lehet Más a Politikáét
  7. és a Demokratikus Koalícióét.

Kedden, a 16 órai határidő előtt további négy párt adta le az ajánlásgyűjtő íveket:

  1. Magyar Munkáspárt,
  2. Magyar Kétfarkú Kutya Párt,
  3. Egységes Magyar Nemzeti Néppárt,
  4. Tea Párt Magyarország.

A Liberálisok már korábban jelezték, hogy nem indulnak a májusi választáson.

Mint arról az Infostart korábban beszámolt, a leadott ajánlásokat a Nemzeti Választási Iroda (NVI) ellenőrzi, az NVB pedig legkésőbb a bejelentéstől számított negyedik napon dönt a lista nyilvántartásba vételéről. A listákon legfeljebb 63 jelölt állítható, háromszor annyi, mint a megszerezhető mandátumok száma, de a szavazólapra csak az első öt neve kerül fel.

A jelöltek sorrendjét a párt határozza meg.

A lista bejelentése után a sorrendet nem lehet módosítani, nem lehet a listára új nevet felvenni vagy levenni róla.

Ha valamelyik jelölt a listáról kiesik - mert elveszíti választójogát vagy írásban lemond a jelölésről -, akkor a helyére a listán soron következő lép.

Az NVI-től 22 párt, illetve pártszövetség vette át az ajánlások gyűjtésére szolgáló ajánlóíveket. Azok a pártok, amelyek képviselői a határidő lejártáig nem viszik vissza valamennyi, a Nemzeti Választási Irodától átvett ajánlóívet, ívenként ezer forint bírságra számíthatnak.

Négy fontos dátum

  1. A külföldön élő, európai unión kívüli lakóhellyel rendelkező magyar állampolgárok levélben szavazhatnak, ehhez május 2-ig kell regisztráltatniuk magukat. A leveleket akkor kezdik el kipostázni, ha már hivatalossá vált a májusban induló pártok listája. Erről Gáva Krisztián, a Nemzeti Választási Iroda elnökhelyettese az atv híradójának azt mondta: amikor a döntés jogerőre emelkedik, akkor áll össze a szavazólap. A postázás így május elején kezdődhet. A Magyarországon élő, érvényes magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyar választók is szavazhatnak levélben, ehhez nekik is május másodikáig kell regisztrálniuk.
  2. A Magyarországon élő uniós állampolgárok május 10-ig regisztrálhatnak, ha itt akarnak szavazni valamelyik listára.
  3. Május 17-ig azok regisztrálhatnak, akik valamelyik külképviseleten akarnak voksolni.
  4. Akik nem a lakóhelyükön akarnak szavazni, azoknak ezt május 22-én, azaz a szavazás hetén szerdán 16 óráig kell jelezniük. (Korábban ez a határidő a szavazás hetének pénteki napja volt.)

Május 26-án a szavazás napján várhatóan este 11 órától lesznek előzetes eredmények, mert az olaszországi urnazárásig, ami este 11 órakor lesz, nem lehet adatokat közölni.

Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×