eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár sajtótájékoztatón ismerteti a kormány új családpolitikai intézkedéseit az Emberi Erőforrások Minisztériumában 2019. február 11-én. Július elsejétől lehet igényelni a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) kamattámogatott hitelét használt lakás vásárlásához és a nagycsaládosok autóvásárlási támogatását is, valamint a július elseje után született gyerekek után igényelhető a gyerekvállalási támogatás.
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Novák Katalin: Magyarország hivatkozási alappá vált, amikor a családtámogatásokról van szó

A magyar családpolitika eredményeit és újdonságait ismertette a Politikai Hálózat az Értékekért nevű szervezet kolumbiai csúcstalálkozóján Novák Katalin. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára az MTI-nek telefonon adott interjújában szombaton kiemelte, hogy Magyarország hivatkozási alappá vált, amikor a családtámogatásokról van szó.

Novák Katalin elmondta, a Politikai Hálózat az Értékekért már harmadik alkalommal szervezett transzatlanti csúcstalálkozót. Latin-Amerikát megelőzően az Egyesült Államokban, illetve Európában volt ilyen rendezvény. Szavai szerint olyan nemzetközi hálózatról van szó, amely gyakorlatilag az egész világra kiterjed, igyekszik összefogni olyan döntéshozókat, akiknek fontosak a családi értékek, fontos az emberi méltóságnak a tisztelete, fontos az emberi élet, valamint a keresztény kultúrának az értékei. Novák Katalint korábban a szervezet alelnökévé választották.

Az államtitkár a rendezvényen bemutatta a magyar családpolitika eddigi eredményeit és ismertette annak újdonságait is különös tekintettel a hét pontból álló családvédelmi akciótervre. Ez utóbbi részeként elmondta, hogy január 1-jétől a legalább négy gyermeket nevelő édesanyák Magyarországon nem fizetnek egyetlen fillér jövedelemadót sem. Nagyon fontos, hogy ez azokra is vonatkozik, akiknek már felnőttek a gyerekei, vagyis mindez nem felmenőrendszerben valósul meg, hanem az adómentesség jövő év január 1-jétől rájuk is érvényes - emelte ki.

Novák Katalin szólt a családvédelmi akcióterv többi pontjáról is, akárcsak a magyar alaptörvényről, hogy ott hogyan jelennek meg a családi értékek.

"Elmondtam, hogy Magyarországon mi a fiataloknak a mozgásterét szeretnénk növelni, szeretnénk, hogyha a fiatalok minél szabadabban tudnának döntést hozni arról, hogy mikor alapítsanak családot, hány gyermeket vállaljanak, és ha vannak erre vonatkozó elképzeléseik, megtalálták a párjukat, szeretnének családot, akkor minél kevesebb akadályba ütközzenek" - mondta az államtitkár.

"Erről szól a magyar családpolitika, a választás szabadságának a növeléséről" - jelentette ki Novák Katalin.

"Hiszen akár otthon maradhat egy édesanya, egy édesapa akár három évig a kisgyerekkel, vagy visszatérhet fél év után akár a munkába úgy, hogy megkap minden családtámogatást, hiszen bölcsődei férőhelyeket bővítünk, ugyanakkor bevezetjük a nagyszülői gyedet, hogy még azoknak a családoknak is legyen lehetősége arra, hogy a családtagok közül valaki vigyázzon a pici gyerekre, ahol a két szülő dolgozik. Segítjük azokat is, akik önálló otthonhoz szeretnének jutni, és nincsen szülői segítség, amit igénybe tudnak venni. Július 1-jétől indul a csok mellett és a csok-hoz kapcsolódó kibővített hitelllehetőség mellett a babaváró támogatás, ami a fiatalok számára rég nem látott anyagi mozgásteret is nyújt, hogyha gyermeket terveznek, családot szeretnének alapítani. A terheknek a csökkentéséről szól, hogy ha újabb gyermek érkezik a családba, akár a második gyermektől van egy ilyen hitelelengedési lehetőség, ami már létezik a diákhiteleknél is. Ezek a magyar családpolitikának olyan pontjai, amelyeket igyekeztem itt is bemutatni" - mondta.

A konferencián nagy elismerést váltott ki a magyar családpolitika nemcsak a kolumbiai, hanem a többi résztvevő részéről is - hangsúlyozta Novák Katalin.

Novák Katalin beszélt arról is, hogy megtapasztalhatták azt, hogy Magyarország hivatkozási alappá vált, hogyha családtámogatásokról van szó. Hozzáfűzte: sok hozzászóló, köztük latin-amerikaiak, de európaiak is referenciaként említették hazánkat, hogy számukra Magyarország egy olyan követendő példa, ahonnan ők is szeretnének inspirációt meríteni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×