eur:
394.07
usd:
365.23
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
A Kvassay híd látképe Csepel sziget északi csúcsánál a Duna 1642 folyamkilométerénél. Itt ágazik ketté a Duna, átölelve a 60 km hosszú Csepel szigetet. Az 1926-1927 között épült Szabadkikötő úthoz, később Weiss Manfréd úthoz vezető út közvetlenül a felső torkolati hajózsilip alatt keresztezi a ráckevei (soroksári) Duna-ágat. A közúti híd mögött található közvetlenül az 1951-ben épült gyorsvasúti híd. A híd mögött pedig a Kvassay zsilip látható. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: MTVA/Bizományosi/Faludi Imre

Nagy átalakulás az egyik Duna-ágon

Teljesen megújul a Ráckevei (Soroksári)-Duna-ág vízszabályozó rendszere – mondta az InfoRádiónak Szilágyi Attila, a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság igazgatója. Az elmúlt években megújult zsilipek, monitoring hálózatok és a szennyvízelvezetési- és tisztítási rendszer után jövőre befejeződik a tassi többfunkciós műtárgy építése.

Az előző európai uniós ciklusban befejezték a több szakaszból álló felújítási munkálatokat a Ráckevei (Soroksári)-Dunán – Szilágyi Attila. A Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság igazgatója kiemelte: elvégezték a Kvassay- és a Tassi-zsilip rekonstrukcióját, megoldották a parti épületek szennyvízelvezetését, és létrehoztak egy monitoring-hálózatot, ami a Duna-ág üzemelési szintjeit szabályozza.

A tassi többfunciós műtárgy megépítése azonban – finanszírozási okokból kifolyólag – átcsúszott a jelenlegi ciklusba. Tasson 1956-ig működött vízlépcső, ami a jeges árvíz idején megsüllyedt és el kellett bonatani, azóta a nem erre készült zsilipen keresztül történt a vízszintszabályozása – hangsúlyozta a szakértő. A telepítés alatt álló berendezés éppen ezt a feladatot kívánja átvállalni, „minden körülmények között”. A Ráckevei (Soroksári)-Duna-ágból így

ki tudják vezetni a vizet, ha pedig arra van szükség, annak vízpótlását is el tudják végezni, a zsilippel szemben ez szivattyúzásra is alkalmas

– tette hozzá Szilágyi Attila.

Az építkezés jövő évig tart, a hajóforgalmat ugyanakkor egyelőre nem akadályozzák a munkálatok, ugyanis a zsiliptől 150-200 méterre dolgoznak. A Kvassay-zsilipen azonban szinténfelújítási munkákat végeznek, így jelenleg az nem működik, de nyárra ez is elkészül, és átjárhatóvá válik a Ráckevei (Soroksári)-Duna.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×