INFORÁDIÓ 
2019. szeptember 20. péntek
Friderika

ráckevei soroksári duna-ág

zsilip

felújítás

tass

Budapest, 2017. május 1. A Kvassay híd látképe Csepel sziget északi csúcsánál a Duna 1642 folyamkilométerénél. Itt ágazik ketté a Duna, átölelve a 60 km hosszú Csepel szigetet. Az 1926-1927 között épült Szabadkikötő úthoz, később Weiss Manfréd úthoz vezető út közvetlenül a felső torkolati hajózsilip alatt keresztezi a ráckevei (soroksári) Duna-ágat. A közúti híd mögött található közvetlenül az 1951-ben épült gyorsvasúti híd. A híd mögött pedig a Kvassay zsilip látható. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre  *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.

Nagy átalakulás az egyik Duna-ágon

Teljesen megújul a Ráckevei (Soroksári)-Duna-ág vízszabályozó rendszere – mondta az InfoRádiónak Szilágyi Attila, a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság igazgatója. Az elmúlt években megújult zsilipek, monitoring hálózatok és a szennyvízelvezetési- és tisztítási rendszer után jövőre befejeződik a tassi többfunkciós műtárgy építése.

Az előző európai uniós ciklusban befejezték a több szakaszból álló felújítási munkálatokat a Ráckevei (Soroksári)-Dunán – Szilágyi Attila. A Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság igazgatója kiemelte: elvégezték a Kvassay- és a Tassi-zsilip rekonstrukcióját, megoldották a parti épületek szennyvízelvezetését, és létrehoztak egy monitoring-hálózatot, ami a Duna-ág üzemelési szintjeit szabályozza.

A tassi többfunciós műtárgy megépítése azonban – finanszírozási okokból kifolyólag – átcsúszott a jelenlegi ciklusba. Tasson 1956-ig működött vízlépcső, ami a jeges árvíz idején megsüllyedt és el kellett bonatani, azóta a nem erre készült zsilipen keresztül történt a vízszintszabályozása – hangsúlyozta a szakértő. A telepítés alatt álló berendezés éppen ezt a feladatot kívánja átvállalni, „minden körülmények között”. A Ráckevei (Soroksári)-Duna-ágból így

ki tudják vezetni a vizet, ha pedig arra van szükség, annak vízpótlását is el tudják végezni, a zsilippel szemben ez szivattyúzásra is alkalmas

– tette hozzá Szilágyi Attila.

Az építkezés jövő évig tart, a hajóforgalmat ugyanakkor egyelőre nem akadályozzák a munkálatok, ugyanis a zsiliptől 150-200 méterre dolgoznak. A Kvassay-zsilipen azonban szinténfelújítási munkákat végeznek, így jelenleg az nem működik, de nyárra ez is elkészül, és átjárhatóvá válik a Ráckevei (Soroksári)-Duna.

Nyitókép: MTVA/Bizományosi/Faludi Imre

Kapcsolódó hang

Többfunkciós műtárgy épül az egyik Duna-ágra
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018