eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay

Nagy veszélyben vannak a magyar fiatalok a Szerencsejáték Zrt. felmérése szerint

Három év alatt legalább a háromszorosára nőhetett a hazai szerencsejáték-függők száma. A 15-17 év közötti fiatalok különösen veszélyeztetettek - derül ki a Szerencsejáték Zrt. legfrissebb felmérésének adataiból.

A játékszervező két-háromévente vizsgálja a túlzásba vitt szerencsejáték-használat társadalmi méretét. A kutatás során összesen 4000, 15 év feletti személyt kerestek meg, 2000-et online és 2000-et személyesen - írta a kutatás alapján a Világgazdaság.

A 2018-as szerencsejáték-függőségi térkép alapján három év alatt többszörösére nőtt a szenvedélybetegnek tekinthető játékosok száma.

A március végén nyilvánosságra hozott legfrissebb, 2018 nyarán felvett adatok szerint

  • a magyar felnőtt lakosság 4 százaléka tekinthető szerencsejáték-függőnek,
  • 10 százalék mérséklet rizikófaktorú,
  • és további 17 százalék az alacsony rizikófaktorú csoportba tartozik.

A szenvedélybetegek mellett tehát a magyar felnőttek több mint negyede veszélyeztetett játékosnak tekinthető. A magyarok nagyobb részének nem okoz problémát a szerencsejáték (41 százalék), további 28 százalék pedig azt állította, hogy nem játszik szerencsejátékot.

Forrás: Szerencsejáték Zrt.
Forrás: Szerencsejáték Zrt.

A Szerencsejáték Zrt. a felnőttek mellett a 15-17 év közötti fiatalok játékszokásait is megvizsgálta. Közülük 4 százalék küzd a betegséggel, további 25 százalék pedig veszélyeztetett – 14 százalék mérsékelt, 11 százalék pedig alacsony rizikófaktorúnak számít.

A fiatalok 58 százaléka a felnőttekkel ellentétben egyáltalán nem játszik, ám akik igen, azok nagyobb arányban válnak függővé, mint a felnőttek.

Azok körében ugyanis, akik kapcsolatba kerültek valamilyen szerencsejátékkal, a 18 év alattiak 69 százalékának okoz valamilyen problémát, míg a felnőtteknél 43 százalék ez az arány.
Forrás: Szerencsejáték Zrt.
Forrás: Szerencsejáték Zrt.

A friss adatok tükrében elmondható, hogy az utóbbi években jelentősen romlott a társadalom játékfüggőségi helyzete.

A Szerencsejáték Zrt. előző, 2015-ös felmérése szerint a 15 évesnél idősebbek között 1,34 százalékban volt kimutatható a szerencsejáték-függőség.
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×