eur:
393.85
usd:
365.09
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Pintér Istvánné nevelőszülő gyerekekkel az SOS Gyermekfalu egyik házában 2015. augusztus 11-én, miután megkezdték a gyermekfalu lakóinak átköltöztetését Battonyáról Orosházára.
Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

Nagy változás jön az SOS Gyermekfalvakban

Nagy változások elé néz a kecskeméti SOS Gyermekfalu. Azt szeretnék, ha 2030-ra már minden nevelőszülő saját ingatlanában biztosítana otthont a rászoruló gyermekeknek.

Szakmai megújulásának új állomását jelentette be nemrég az SOS Gyermekfalvak Magyarországi Alapítványa. A nevelőszülői családok az elkövetkező években fokozatosan integrált lakókörnyezetbe kerülnek, mert ez jobban támogatja a gyerekek társadalmi beilleszkedését és későbbi boldogulását.

Ilyen, különböző kialakítású integrált falvak működnek például Ausztriában, Finnországban, Észtországban, Bulgáriában, Koszovóban, Üzbegisztánban, Brazíliában és Dél-Afrikában is.

Az SOS-családok tehát nem egymás közvetlen szomszédságában lesznek, hanem szétszórtan a városban és környékén. Az átalakulás érinti a kecskeméti falut is, ahol jelenleg 11 család/nevelőszülő él 61 gyermekkel (a falu területén kívül, saját ingatlanban további 36 nevelőszülő gondoskodik összesen 92 gyermekről).

Kiss Gergely, az SOS Gyermekfalvak Magyarországi Alapítvány ügyvezető igazgatója a baon.hu oldalnak azt mondta, azt szeretnénk, ha 2030-ra már minden nevelőszülő saját ingatlanban biztosítana otthont a rászoruló gyermekeknek.

Az átmenet hosszú, többéves folyamat lesz, és utána is fennmarad az SOS Gyermekfalu közössége.

Fontos változás, hogy a jövőben csökkenteni fogják a nevelőszülőknél elhelyezett gyermekek számát. Egy családban átlagosan 3-4 gyermek fog nevelkedni az eddig 5-6 helyett, hogy még több figyelem jusson rájuk. Ez egyben azt is jelenti, hogy növelik a nevelőszülők számát.

A gyermekfalu irodaépületeit a közeljövőben értékesítik, de a nevelőcsaládoknak otthont biztosító házak eladását nem tervezik a következő években. Ha egy nevelőcsalád mégis a költözés mellett dönt, akkor a házakat más, nem nevelőszülői családoknak szeretnék bérbe adni.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×