eur:
394.5
usd:
369.71
bux:
65195.4
2024. április 19. péntek Emma
Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke, a baloldali pártok főpolgármester-jelöltje beszél a Tájékoztató az MSZP vezető testületeinek döntéséről címmel tartott sajtótájékoztatón a Villányi úti konferencia központban 2019. március 23-án. Mellette Kunhalmi Ágnes, az MSZP választmányi elnöke és Tóth Bertalan, az MSZP elnöke, frakcióvezetője.
Nyitókép: Mónus Márton

Ellenzéki bölcek tanácsát állított föl az MSZ és a Párbeszéd

Az MSZP választmánya jóváhagyta a szocialisták és a Párbeszéd közös európai parlamenti (EP-) választási listáját: a negyedik helyen szerepel a Párbeszéd első képviselőjelöltje, Jávor Benedek.

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke, EP-listavezető bejelentette azt is, hogy mivel az Európai Néppárt által létrehozott "bölcsek tanácsa" nem csupán a Fideszt, hanem Magyarországot is vizsgálni fogja, az MSZP-Párbeszéd is létrehoz egy "bölcsek tanácsát", amely találkozót kezdeményez a néppárti testülettel, hogy megvitassák azt, Magyarországon hogy áll a jogállam, hogyan használják fel a közpénzeket és hogyan "nyúlják le" az uniós pénzeket.

Elfogadta a felkérést és részt vesz

"az ellenzéki bölcsek tanácsának" munkájában Balázs Péter volt uniós biztos, Donáth László lelkész, volt MSZP-s országgyűlési képviselő és Bárándy Péter volt igazságügyi miniszter

- tette hozzá.

Tóth Bertalan hangsúlyozta: mivel a Fidesz már nem képes Magyarország érdekeit képviselni az EP-ben, az MSZP-Párbeszéden a sor. Pártja és a Párbeszéd együttműködését baloldali-zöld koalícióként jellemezte, amely a szociális Európáért küzd és kiemelten foglalkozik a klímavédelemmel.

Kitért arra, hogy az MSZP választmánya egyhangúlag fogadta el az MSZP-elnökség javaslatát a listáról. Sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy csak két párt alkotja a közös listát, mert véleménye szerint szorosabb ellenzéki együttműködésre lett volna szükség ahhoz, hogy az ellenzék meg tudja állítani "Orbán populista, szélsőjobboldali törekvéseit".

Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke úgy értékelt, a Párbeszéd a közös listán "befutásra jó esélyt" jelentő helyet kapott, amely Tóth Bertalan listavezető visszalépése miatt politikai értelemben a harmadik, közjogi értelemben a negyedik helyet jelenti. Jelezte, hogy a Párbeszéd kongresszusának is jóvá kell hagynia a megállapodást.

Szerinte

a magyar politikai mezőnyben egyedül az MSZP és a Párbeszéd az, amely képes szövetségben gondolkodni.

Az elmúlt hónapokban reálisnak tűnt, hogy az ellenzék képes közös ajánlatot tenni a választóknak, nem az MSZP-n és a Párbeszéden múlt, hogy nem jött létre az átfogó ellenzéki egység - mondta. Reményét fejezte ki, hogy októberi önkormányzati választásra sikerül megvalósítani az ellenzéki összefogást.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP választmányi elnöke is azt hangsúlyozta, hogy egyetlen közös lista van az EP-választáson, az MSZP-Párbeszéd listája. Jelezte, továbbra is nyitottak minden Európa-párti szervezet felé, amely harcolni akar a magyar, illetve az európai demokráciáért.

"Óriási a tét. Orbán ugyan nehéz helyzetbe került, de nem bukott meg" - fogalmazott, hozzátéve: a magyar ellenzéki szavazóknak kőkeményen kell harcolniuk azért, hogy Orbánt tovább tudják gyengíteni az EP-választáson.

Kunhalmi Ágnes ismertetése szerint a választmány döntött arról is, hogy amennyiben az EP-választáson a közös választási lista három vagy több mandátumot szerez, a listavezető a választás eredményének jogerőre emelkedését követő napon lemond mandátumáról. Kérdésre válaszolva Tóth Bertalan ezt azzal magyarázta, hogy a Nemzeti Választási Bizottság nem mindig a jogszabályoknak megfelelő eljárásrendet választja, és nem szeretnék, ha a nemzeti együttműködés rendszere beleszólna az MSZP-Párbeszéd együttműködésébe. Ha két mandátumot szerez a lista, akkor a lista az MSZP belső ügye - mondta, utalva arra, hogy az ő listavezetői helye után két MSZP-s EP-képviselő, Ujhelyi István és Szanyi Tibor következik.

Szólt arról is, hogy a listán a kilencedik hely és az azt követő minden harmadik hely a Párbeszédé.

Kunhalmi Ágnes közölte, döntöttek arról is, hogy az MSZP és a Párbeszéd az önkormányzati választáson is szorosan együttműködik. Ez közös tárgyalásokat, közös kampányt jelent - mondta.

A választmányi elnök értékelése szerint a testület ülése optimista hangulatú volt, majdnem minden döntést egyhangúlag hoztak meg.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×