eur:
392.94
usd:
366.85
bux:
66164.92
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay.com

Megérkeztek Magyarországra a szuperhímek

Megérkezett az első fecske Derecskére. Műfecskefészkekkel nagyban segítheti a magyarországi fecskeállomány megerősödését a lakosság, hiszen az elmúlt évtizedben megfeleződött a fecskék száma, 330-360 ezer pár madárral kevesebb költ Magyarországon, mint korábban – mondta az InfoRádiónak Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője.

A legkorábban érkező fecskék az úgynevezett szuperhímek, a legjobb fizikai állapotú, legerősebb madarak – tájékoztatott Orbán Zoltán, hozzátéve: ha egy költözőmadár úgy érzi, a kelleténél korábban érkezett meg, útközben megállhat, sőt vissza is fordulhat, amíg nem teljesülnek a megfelelő időjárási viszonyok.

2005 és 2010 között a magyar fecskeállomány több mint fele eltűnt. Azóta - részben lakossági segítséggel – sikerült megállítani a csökkenő tendenciát, azonban visszafordítani nem tudták – hangsúlyozta a szóvivő.

Továbbra is hiányzik a hazai állomány legalább fele, ez körülbelül 330-360 ezer párt jelent. Figyelembe véve a meg nem születő fiókákat, akkor minimum 1,5-2 millió fecske hiányzik Magyarországról.

Orbán Zoltán kiemelte: minden fecske legalább egy kilogramm rovart eszik meg itt tartózkodása során, tehát a fenti hiánnyal 1,5-2 millió kilogramm, vagyis 1,5-2 ezer tonna rovar "itt marad a nyakunkon", a klímaváltozás egyik hatásaként pedig egyre több kártevő és betegséget terjesztő ízeltlábú érkezik hazánkba. Vagyis az olyan "biológiai fegyverek", mint a fecskék - vagy akár a denevérek - már nem jelentenek védettséget.

Az állománycsökkenés megállításának egyik eszköze a műfészkek telepítése volt (a kevés eső miatt ugyanis gyakran nincs sár, amiből a fecskék fészket tudnának építeni). A tapasztalatok szerint ezeket a műfészkeket természetes, használt fészkek mellé érdemes tenni, mert akkor az ott költő állatok számát meg lehet duplázni vagy triplázni.

A lakosság fecskevédelmi törekvéseit azzal segíti az egyesület, hogy gyártat olyan égetett kerámia anyagú műfészkeket, amelyeket be tudnak tenni az eresz alá. Emellett az mme.hu-n közzétettek egy ismertető anyagot arról, miként lehet otthoni körülmények között megfelelő és tartós fecskefészket készíteni.

Orbán Zoltán kiemelte:

az emberek és a fecskék közti legfőbb konfliktust, az ürülék kérdését a fészkek alá kihelyezett fecskepelenka oldhatja meg.

Ez egy fa vagy fém lap, ami felfogja az ürüléket, és így a madarak nem szennyezik az ablakot, a házfalat, a járdát vagy az alsó lakókat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Nagy ígéretekkel indult, de súlyos kudarcot vallott Oroszország békemisszója – Mi lesz így a két ősellenség konfliktusából?

Nagy ígéretekkel indult, de súlyos kudarcot vallott Oroszország békemisszója – Mi lesz így a két ősellenség konfliktusából?

Heves tüntetésekhez vezetett Örményországban, hogy az ország vezetése úgy döntött, négy falut visszaad a szomszédos Azerbajdzsánnak, melyeket még a két ország között a Szovjetunió felbomlása idején kitört első hegyi-karabahi háborúban szállt meg. Jereván békeszerződésre törekszik a nála katonailag sokkal erősebb Azerbajdzsánnal, ennek érdekében megkezdték a határok pontos kijelölését. A béketörekvések ellenére a retorika sokszor még mindig háborús, az örmény lakosság pedig egyre jobban tart attól, hogy a szomszédos ország támadást indíthat ellenük. Az orosz békefenntartók eközben kivonultak Hegyi-Karabahból, így most már csak Azerbajdzsánon és Örményországon múlik, mihez kezdenek egymással.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 15:01
×
×
×
×