eur:
393.77
usd:
367.81
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
A viharos erejű szél miatt megrongálódott épületállványzat Budapesten, az Akadémia utcában 2019. március 11-én.
Nyitókép: MTI/Mihádák Zoltán

Sietni kell a hétfői viharkárok bejelentésével

Mindössze két munkanapjuk van a károsultaknak arra, hogy jelezzék a biztosítójuknál a kárigényüket. Aki ennél többet vár, az a szakértő szerint biztosítási szempontból akár "gyanús is lehet", ami az ügye elbírálását befolyásolhatja, sőt, később a kártérítést is elbukhatja.

Németh Péter, a CLB Független Biztosítási Alkusz Kft. értékesítési és kommunikációs igazgatója az MTI-hez kedden eljutatott közleményben arra hívta fel a figyelmet, hogy

a biztosítók akár meg is tagadhatják a kifizetést, ha a bejelentés nem érkezik be a kár "észlelésétől" számított két munkanapon belül.

Jelezte: aki ennél többet vár a kárigény jelzésével, az biztosítási szempontból akár "gyanús is lehet", ami az ügye elbírálását befolyásolhatja, sőt, később a kártérítést is elbukhatja.

A CLB szakértője megjegyezte: ez a rövid határidő nemcsak a mostani esetre, hanem minden egyéb kártérítési igényre is igaz. Németh Péter hozzátette: az a károsult, akinek nem volt biztosítása, utólag hiába "kapkodna" egy gyors szerződéssel, a már bekövetkezett kárra nem kaphat térítést.

A CLB kommunikációs igazgatója ismertette:

a kárfelmérőknek öt napjuk van arra, hogy elvégezzék a helyszíni szemlét.

A szakember szerint ajánlott addig is fényképen rögzíteni az állapotot, ezt követően viszont fontos a további károk megelőzésének mielőbbi megkezdése. Például, ha víz alá kerül vagy folyamatosan ázik egy helyiség, ahol bútorok és különféle értékek vannak, haladéktalanul el kell kezdeni a kiürítést.

Fontos, hogy a károsultak a károkról és a sérülésekről készítsenek fotókat, és a biztosító szakértőjének szemléjéig, és a kárbejelentéstől számított ötödik munkanapig csak a kárenyhítéshez szükséges mértékig változtassanak a helyszínen.

Ha a biztosító a kárbejelentéstől számított öt munkanapon belül nem szemlézi a kárt, a károsult intézkedhet a javításról vagy a megsérült vagyontárgyak helyreállításáról, ezt megelőzően azonban a helyet és a sérült vagyontárgyakat le kell fényképezni.

A sérült és kicserélt elemeket és egyéb vagyontárgyakat a biztosítóval történt előzetes egyeztetést követően, további 30 napig változatlan állapotban meg kell őrizni.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:04
×
×
×
×