eur:
393.78
usd:
365.35
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Viharban kidőlt fát fűrészel darabokra egy tűzoltó Budapesten 2018. szeptember 1-jén. Országszerte a viharos szél okozott károkat, jellemzően kidőlt fák, leszakadt faágak miatt riasztották a tűzoltókat. Személyi sérülésről az OKF-hez nem érkezett bejelentés.
Nyitókép: MTI/Mihádák Zoltán

Pusztít a szélvihar Magyarországon

Hetven kilométeres szél tombol óránként sok helyen Veszprém megyében is hétfőn, a magasabban levő helyeken ennél is erősebb lehet, ezért a meteorológiai szolgálat elsőfokú riasztást adott ki. Budapesten és Pest megyében is károkat okozott a vihar.

Viharos szellőkéssékel indul a hetünk, egyből gondot is okozott az időjárás Veszprémben.

Letépte a viharos szél Veszprémben, a buszpályaudvar közelében, a Bagolyvári utca és a Jutasi út kereszteződésében, egy épületen levő óriás kivetítőt, hétfőn kora reggel, ezért lezárták az utat, és a forgalmat a környező utcákra terelték, közölte Aradi Virág megyei rendőrségi sajtóreferens.

A lezuhant kivetítő nem okozott sérülést, és autókat sem rongált meg - írja a veol.hu.

A meteorológia szerint hetven kilométeres szél tombol óránként sok helyen Veszprém megyében is hétfőn, a magasabban levő helyeken ennél is erősebb lehet, ezért a meteorológiai szolgálat elsőfokú riasztást adott ki.

A széllel együtt hidegfront is érkezett, amely az orvosmeteorológia szerint felerősítheti a görcsöket, epilepsziás rohamok léphetnek fel, szívkoszorúér fájdalmak jelentkezhetnek.

Az allergiás és asztmatikus betegségek, illetve tünetek fokozódhatnak.

Károk Budapesten is

Budapesten és Pest megyében is károkat okozott a szélvihar. Kidőlt fák, leszakadt ágak miatt riasztják az egységeket - írta a katasztrófavédelem.

Több helyen forgalmi akadályt okoztak, épületeket rongáltak meg a kidőlt fák és a leszakadt ágak.

Budapest V. kerületében, a Szép utcában a viharos szél a bádogtető egy részét felszakította, a fővárosi hivatásos tűzoltók kéziszerszámokkal avatkoztak be.

A XVI. kerületi Hársfavirág utcában egy fa úttestre dőlt, a helyi önkéntes tűzoltók motoros láncfűrész segítségével távolították el.

A XX. kerületben, a Borsa utcában egy megdőlt fa miatt kérték a tűzoltók segítségét.

A XIX. kerületi Jókai utcában egy tízméteres fa dőlt ki, a fővárosi hivatásos tűzoltók eltávolították.

Fennakadások a vonatközlekedésben a viharos szél miatt

A Dunakanyar menti vasútvonalakon több helyen is fák dőltek a sínekre, illetve a felsővezetékekre került faágak okoznak gondot a vonatközlekedésben hétfőn reggel - közölte a Mávinform sajtóügyeletese az InfoRádió kérdésére.

Kavalecz Imre elmondta: a Rákosrendező-Fót-Vácrátót közötti szakaszon szünetel a vonatközlekedés, nincs áram a felsővezetékben, mivel több helyen a vezetékre lógó ágak okoznak zárlatot. A Budapest-Veresegyház-Vác vonalon emiatt jelentős korlátozásokkal és hosszabb menetidőkkel kell számolni. A szóvivő hozzátette, hogy vonatpótló autóbuszokat nem tudnak biztosítani. Az érintett településekről - Vácrátót, Őrbottyán, Veresegyház, Csomád, Fót - utazók a Volánbusz járatait vehetik igénybe, amelyeken elfogadják a vasúti bérleteket.

A Budapest-Vác-Szob vonalon Vác és Göd között csak az egyik vágányon lehetséges a vonatközlekedés, mert kidőlt fát távolítanak el. Az elővárosi vonatok közlekedésében emiatt jelentős korlátozások és hosszabb menetidők várhatók, több vonat kimarad a menetrendből hétfőn reggel.

A Vác-Balassagyarmat vonalon is fák dőltek a sínekre Nagyoroszi és Drégelypalánk között, ezeket azonban hajnalban sikerült eltávolítani.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×