eur:
394.06
usd:
368.36
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: szoljon.hu

Titokzatos lövésnyomokat találtak a szolnoki rézkakasban

A református templom díszét a vihar rongálta meg, alpinisták emelték le, és meglepő nyomokat találtak rajta.

A sokat látott madár a szolnoki katonák és a hozzájuk csatlakozott alpinista szakembergárda ellenszolgáltatás nélküli segítsége jóvoltából jelenleg az egyház gyülekezeti termében piheni ki a vihar okozta izgalmakat - írja a szoljon.hu. Többeknek feltűnt a patinától zöld rézlemezen látható számos lyuk. Végh Miklós lelkipásztor elmondta,

régi lövésnyomokról van szó, amelyek hozzájárulhattak ahhoz, hogy a vihar ledönthette helyéről a negyvenkét méter magasan levő toronydíszt.

A néhány milliméter vastag lemezen jól látható a lövedékek be- és kimeneteli nyílása, ezek alapján következtetni lehet arra, hogy a találatok különböző távolságból, néhány száz méterről, illetve a templomkerítés tájáról csapódhattak be a fémtestbe. Egyetlen lövedék sem maradt benne, így nem lehet tudni, melyik hadsereg fegyvereiből jöhettek a lövések.

Évekkel ezelőtt derült ki, hogy rézkakast valamikor szabályszerűen tarkón lőtték, ami magassága miatt nem lehetett egyszerű teljesítmény. Biztos kéz, jó szem kellett hozzá. A szolnoki templom történetének ismeretében a sérülések a második világháború idején keletkezhettek, bár erről a hézagosan megmaradt iratok nem adnak pontos információt.

A második világháborúban nem voltak utcai harcok a városban, ahogy az 1956-os forradalom idején sem. A templomban ugyanakkor mind német, mind magyar katonák is megfordultak, jelentős károkat okozva annak javaiban, amit az orosz megszállás követett, bármelyik haderő gyakorolhatta rajta a céllövés tudományát.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×