eur:
393.76
usd:
365.11
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: police.hu

Döntöttek a nagy futballbotrányok Budapesten letartóztatott kirobbantójáról

Elrendelte egy portugál állampolgár átadását a Fővárosi Törvényszék kedden, a férfit hazájában körözték a hatóságok számítógépes bűncselekmények miatt.

A Fővárosi Törvényszék közleményében azt írta: a magyar rendőrség január 16-án vette őrizetbe a férfit európai elfogatóparancs alapján.

Az úgynevezett katalogizált, számítástechnikai eszközökkel megvalósított bűncselekmények büntetési tételének felső határa Portugáliában tíz év börtön - olvasható a közleményben. A férfi nem járult hozzá az egyszerűsített átadási eljáráshoz, viszont élni kívánt a specialitás elvének alkalmazásával, ami azt jelenti, hogy ha átadják, a portugál hatóságok kizárólag az említett ügy miatt állíthatják bíróság elé.

Mint írták, a Fővárosi Törvényszék az átadási eljárásnál az európai elfogatóparancs végrehajthatóságának feltételeit vizsgálja, vagyis arról nem hozhat döntést, hogy a terhelt elkövette-e az elfogatóparancsban szereplő bűncselekményt. A törvényszék a portugál hatóságok által megküldött európai elfogatóparancs alapján megállapította, hogy fennállnak a teljesítés feltételei, így kedden elrendelte a terhelt átadási letartóztatását és átadását a portugál igazságügyi szerveknek.

A törvényszék hangsúlyozta azt is, hogy a férfi

nem tudott olyan konkrét bizonyítékot bemutatni, amely alapján megalapozottan feltehető lenne, hogy Portugáliában csorbulna a joga a tisztességes eljáráshoz, vagy veszélybe kerülne a testi épsége.

A terheltet a határozat véglegessé válásától számított tíz napon belül kell átadni, ha eddig az időpontig nem veszik át, megszűnik az átadási letartóztatása.

A határozat ellen a portugál férfi és védője fellebbezett.

Sajtóinformációk szerint a férfi a Football Leaks honlap tulajdonosa, szerkesztője; ezen a honlapon jelentek meg először azok a dokumentumok, amelyek szerint Cristiano Ronaldo labdarúgót egy modell, Kathryn Mayorga nemi erőszakkal vádolta.

A férfi ellen - aki ösztöndíjas hallgatóként költözött Budapestre több évvel ezelőtt - nem a Football Leaksen közzétett, illetve a nemzetközi sajtónak átadott, valószínűleg illegális módszerekkel szerzett információk, dokumentumok miatt adtak ki körözést, hanem a helyi labdarúgást megrázó Benfica-botrány miatt, amely a klub alkalmazottainak, vezetőinek levelezéséből ellopott információkon alapul - írta a portugál sajtó értesüléseire hivatkozva az Index.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×