eur:
394.12
usd:
364.92
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
A MÁV Start Zrt. korszerű elektromos meghajtású Stadler FLIRT vonatszerelvényei találkoznak a Déli pályaudvarra be- és kivezető vonalszakaszon. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: MTI: Jászai Csaba

Kemény bérkonfliktus alakult ki a MÁV-nál

A munkavállalóknak nem elég az idei 5 százalékos emelés, amiben 2017-ben állapodtak meg három évre.

Még mindig nem rendezték a 2019-es béreket a MÁV-nál - írja a Magyar Nemzet. A vasúttársaság automatikusan a 2017-ben kötött, három évre szóló bérmegállapodás alapján - a többi közszolgáltatóhoz hasonlóan - átlagosan 5-5 százalékkal emeli a fizetéseket, ám ezt munkakörönként differenciálják, erről zajlik még mindig az egyeztetés.

A képviseletek úgy látják, nem elég az idei évre az 5 százalék, a MÁV szerint azonban további bérfejlesztésről csak akkor kezdődhetnek el az egyeztetések, ha a mostani bértárgyalások befejeződnek.

A Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete (MTSZSZ) közleményé­ben kiemelte: kizárólag olyan megállapodást tud elfogadni, amely egységesen érint valamennyi MÁV-dolgozót, azaz differenciálás nélküli. Javaslatuk szerint a már elfogadott ötszázalékos emelést mielőbb ki kellene fizetni a munkavállalóknak, emellett további - a munkaerőpiaci helyzet figyelembevételével - bérfelzárkóztatás kell, amely a MÁV-csoport munkaerő-megtartó és munkaerő-vonzó képességét növeli.

A munkavállalók garanciális elemeket akarnak,

például azt, hogy az emelés idomuljon az inflációhoz, a gazdasági növekedéshez és a munkaerő-piaci helyzethez is.

A Vasutasok Szakszervezete megelégedne a mostani 5 százalékos emeléssel, ha az év második felében két számjegyűre egészítik ki a növekményt.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×