eur:
389.13
usd:
361.78
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály
Nyitókép: InfoRádió - Aréna

Zoboki Gábor: egyensúlyozni kell a történelmi tisztelet és a korszerű elvárások között

A budapesti városfejlesztés még mindig a posztkommunista szemléletmódot követi, ezért változtatásra, egy átfogó és hosszú távú városfejlesztési tervre van szükség – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Zoboki Gábor Ybl-díjas építész, a MÜPA-megálmodója.

„Nem lehet tehát a mai építész és várostervezőket megdicsérni, de még a mai városvezetőket se, hogy ez a város ma miért lehet ennyire népszerű” – fogalmazott az építész. Zoboki Gábor hozzátette: Budapest azért vonzó a turisták számára, mert izgalmas történelme és kulturális hagyományai vannak, melyeket a századfordulós építészek tettek igazán vonzóvá. Az építész szerint

Budapest városfejlesztése eleddig képtelen volt meghaladni posztkommunista gondolkodásmódját.

Egy határozott, az egész várost átívelő funkciórendszernek kell alárendelni a városfejlesztést, amely a főváros történelmi örökségére épít. Mint mondta, nem politikai ciklusokban kell gondolkodni, hanem „hosszútávú, független, szakmai alapokon zajló városbeszélgetésre”, „ahol ahol az író, a balettművész, az építész, a közlekedés-tervező, és a gasztronómiai célokért felelős csúcsszakember mind bedobálja a saját ötleteit”.

Zoboki Gábor szerint kiemelt helyet foglalna el egy ilyen várostervezési folyamatban a Budai Vár, mint a magyar kultúra legmagasztosabb megtestesülése, és különösen a Szent György tér, mint a nemzet főtere. Az építész szerint utóbbival a háború pusztításai óta nem tudtak mit kezdeni. „Ebben is van valami szellemi nehézség, hogy miként állítsuk helyre egy már nem meglévő életmódnak egy díszletét” – fogalmazott, hozzátéve: úgy véli, a Karmelita-kolostor átalakításánál bebizonyította, hogy nincs a díszlet pártján, és

„jól kell balanszírozni a történelmi tisztelet és a korszerű elvárások között”.

Zoboki Gábor kifejtette továbbá: az Operaház felújítása megköveteli Ybl Miklós tervező gondolkodásmódjának megértését. „Megpróbálunk Ybl fejével gondolkodni és azt kérjük, hogy Miklós bácsi, ülj mellénk, 2019 van, hogy csinálnád meg a mai technológiával a házadat?” Zoboki Gábor elárulta: ehhez korabeli számlákat és feljegyzéseket elemeznek, hogy képesek legyenek rekonstruálni Ybl Miklós álmát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×