eur:
388.83
usd:
359.56
bux:
66272.48
2024. február 23. péntek Alfréd
Egy kutyát műtétre készítenek elő az Állatorvostudományi Egyetem Sebészeti és Szemészeti Tanszék és Klinikán 2016. július 8-án. A korábbi Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Kara június 30-án vált az önálló Állatorvostudományi Egyetemmé.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

A macskák legyőzték a kutyákat

Nőtt az állatorvosi vállalkozások száma és több embert is foglalkoztatnak ezek a cégek - derül ki a céginformációkkal foglalkozó Opten felméréséből. Több százezerrel nőt az elmúlt években a családnál élő, nyilvántartott macskák száma Magyarországon, a kutyák létszáma azonban valamelyest csökkent.

Az Európai Állateledel Ipari Szövetség három évente teszi közzé országokra lebontva az állatok egyedszámára vonatkozó statisztikáját – mondta az InfoRádiónak Hantos Zoltán. Az Opten projektmenedzsere hozzátette: a kutyák és a macskák esetében azonban csak azokkal az egyedekkel tudnak számolni, melyek állatorvos csippel látott el. Nagyon magas azoknak az állatoknak a száma, melyek sosem fordulnak meg orvosnál.

A statitszika alapján 2017-ben

  • 2 050 000 kutya
  • 2 280 000 macska
  • közel 4,5 millió díszmadár
  • 397 000 kisemlős
  • 85 000 díszhal
  • 60 000 egyéb hobbiállat

volt Magyarországon. A szakértő kiemelte: 2014 óta a macskák száma több százezerrel nőtt, a kutyáké enyhén csökkent.

Az Opten felmérése pedig az állategészségügyi főtevékenységet végző vállalkozásokat vizsgálta. Az eredmények szerint az ilyen, működő cégek száma 2015 és 2018 között emelkedett, éves árbevételük pedig nőtt. Míg 2015-ben 30 milliárd forint volt, 2018-ban a 37 milliárdot is meghaladta. Az állatorvosi vállalkozások 20 százaléka működik Budapesten – tájékoztatott Hantos Zoltán.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Berlin is támogatja Mark Rutte NATO-főtitkári jelölését – de ez még kevés

Berlin is támogatja Mark Rutte NATO-főtitkári jelölését – de ez még kevés

Növekszenek a leköszönő holland miniszterelnök, Mark Rutte esélyei arra, hogy a hivatalából októberben távozó Jens Stoltenberget váltsa a NATO főtitkári tisztségében. Washington és London után Berlin is hivatalosan bejelentette, hogy a holland jobboldali liberális politikus jelölését támogatja. Az új főtitkár megválasztásához ugyanakkor szükség van valamennyi tagállam támogatására.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.23. péntek, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
MNB: 2024 első felében javulhatnak a bankrendszer konjunkturális kilátásai

MNB: 2024 első felében javulhatnak a bankrendszer konjunkturális kilátásai

Az MNB 2024 januárjában ismét lefolytatta Banki Konjunktúrafelmérését. A válaszok alapján a bankrendszer 2023 második felében összességében a konjunktúra enyhe romlását tapasztalta. A bankok szerint a működési költségek emelkedése, a nemzetközi makrogazdasági környezet, az ügyfélkockázatok, a hitelkereslet, illetve a szabályozói környezet alakulása is negatívan hatott. Ezt részben ellensúlyozta a piaci verseny fokozódása, a hazai makrogazdasági környezet és a forrásokhoz való hozzáférés. A következő félévre a verseny, a hazai és nemzetközi makrogazdasági környezet, a hitelkereslet és a források elérhetősége tekintetében is javuló konjunktúrát várnak a bankok, így 2021 vége óta először ismét pozitívba fordulhat az index értéke - közölte honlapján a jegybank.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×