eur:
393.82
usd:
365.06
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Tarlós István főpolgármester beszél, mellette Szalay-Bobrovniczky Alexandra humán területért felelős főpolgármester-helyettes a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városháza dísztermében 2018. január 24-én.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Költségvetésről és drogmegelőzésről is dönthet ma a Fővárosi Közgyűlés

A képviselők elé kerülő javaslat az önkormányzat költségvetési bevételét 266 milliárd 39 millió 233 ezer forintban, míg a kiadásait 380 milliárd 58 millió 282 ezer forintban állapítja meg. A 114 milliárdos hiányt az előző évek maradványából, hitelből és értékpapírokból finanszíroznák.

A fővárosi önkormányzat idei összevont költségvetéséről is dönthet mai ülésén a Fővárosi Közgyűlés, a benyújtott költségvetési javaslat a bevételi és kiadási főösszeget több mint 386 milliárd forintban határozza meg.

114 milliárdos lyukat kell betömni

A rendelettervezet az önkormányzat költségvetési bevételét 266 milliárd 39 millió 233 ezer forintban, míg a kiadásait 380 milliárd 58 millió 282 ezer forintban állapítja meg. Az így keletkező 114 milliárd 19 millió 49 ezer forintos hiányt az előző évek maradványának - 25 milliárd 372 millió 92 ezer forintos - igénybevételével, a hitelszerződések alapján lehívni tervezett 66 milliárd 718 millió 391 ezer forintból, valamint belföldi értékpapírok 27 milliárd 987 millió 314 ezer forintos bevételeiből finanszíroznák. Ugyanakkor külföldi adósság tőketörlesztésére 6 milliárd 58 millió 753 ezer forintot fordítana a fővárosi önkormányzat a tervezet szerint.

Egységes drogprevenció

A képviselők az ülésen dönthetnek egy ideiglenes bizottság felállításáról. A Tarlós István főpolgármester által jegyzett - a budapest.hu oldalon múlt csütörtökön közzétett - előterjesztésben az olvasható, hogy

a drogprevenciós ideiglenes bizottság feladata a fővárosi droghelyzet megvizsgálása és egy egységes, a főváros egészét érintő drogmegelőzési elképzelés kidolgozása,

valamint az erről szóló jelentés közgyűlés elé terjesztése augusztus 31-ig.

A javaslat szerint a héttagú testület elnöke V. Naszályi Márta (Párbeszéd) lenne, aki korábbi közgyűlési ülésekre előterjesztést nyújtott be egy fővárosi drogprevenciós stratégia megalkotása érdekében.

A testület legutóbbi, január 23-i ülésén a főpolgármester támogatta V. Naszályi Márta indítványát, ugyanakkor azt javasolta, hogy V. Naszályi Márta vezetésével a célra egy bizottságot hozzon létre a közgyűlés. Tarlós István akkor jelezte azt is, hogy a testület létrehozásához módosítani szükséges a fővárosi önkormányzat szervezeti és működési szabályzatát. A javaslat szerint az ideiglenes bizottság képviselő tagja lenne V. Naszályi Márta mellett, Gy. Németh Erzsébet (DK), Horváth Csaba (MSZP), valamint Orbán Gyöngyi (Fidesz-KDNP). A testület tagja lenne továbbá Újhelyi Eszter, Sárosi Péter és Walton Attila.

Légyszennyezettség

Megtárgyalhatja továbbá a testület azt az előterjesztést, amelynek elfogadása esetén a fővárosi önkormányzat a jövőben már akkor is tájékoztatná a budapestieket a levegő minőségének romlásáról, ha a fővárosi légszennyezettség szintje az egyes légszennyező anyagok esetében meghaladná az egészségügyi határértéket, de még nem érné el a szmogriadó tájékoztatási fokozatához jogszabályilag rögzített értéket.

Szobrot kaphat Széll Kálmán

A Fővárosi Közgyűlés az előbbiek mellett jóváhagyhatja Széll Kálmán egykori miniszterelnök szobrának felállítását a róla elnevezett téren, valamint dönthet arról is, hogy a Nobel-békedíjas egykori izraeli miniszterelnök, Jichák Rabin nevét vegye fel egy eddig névtelen közterület Budapest XIV. kerületében.

A Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes által jegyzett - a budapest.hu oldalon közzétett - előterjesztésben az olvasható, hogy a tér névadója, Széll Kálmán tiszteletére a Széll Kálmán Alapítvány kezdeményezte a politikust ábrázoló egész alakos szobor elhelyezését. Az alkotás létrejöttéhez a kormány biztosította az anyagi fedezetet.

A pályázatra tizenhat pályamű érkezett, a nyertes alkotás Tóth Dávid szobrászművészé lett.

A szobrot - amelyet a metrókijárat és a 4-es, 6-os villamosok megállója közötti területen található növénykazetta mellett állítanának fel - a tervek szerint április 30-án avatják.

Az előterjesztéshez mellékelt látványterv szerint a mintegy 220 centiméter magas bronzszobor és a hátterét adó homokfújt festett felületű - formára hajlított - acéllap palást egy háromlépcsős fekete gránitlapokkal burkolt betontalapzaton lesz elhelyezve.

Az InfoRádió Aréna című műsorának vendége február 21-én, csütörtökön este 6 órától Tarlós István főpőolgármester lesz.

Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×