eur:
389.69
usd:
363.49
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Elfogadta Budapest idei költségvetését a Fővárosi Közgyűlés - a nap hírei

Két héten belül megjelennek a Modern Falu Program első pályázatai. A Demokratikus Koalíció önállóan indul az európai parlamenti választáson, és a párt listáját nem Gyurcsány Ferenc vezeti majd.

Elfogadta Budapest idei költségvetését a Fővárosi Közgyűlés. A kormánypárti képviselők által megszavazott előterjesztésben szereplő 114 milliárd forintos hiányt a többi között az előző évek maradványának igénybevételével, hitelszerződésekből lehívni tervezett összegből finanszírozná az önkormányzat. Ellenzéki képviselők bírálták a nagy hiánnyal számoló költségvetést.

A közgyűlés emellett határozott arról, hogy ezentúl kisebb légszennyezettségnél is tájékoztatni kell a budapestieket. Döntöttek a Budapesti Kábítószerügyi Egyeztető Fórum létrehozásáról, április végén szobrot állítanak Széll Kálmánnak a róla elnevezett téren, valamint a Nobel-békedíjas egykori izraeli miniszterelnök, Jichák Rabin nevét veszi fel egy eddig névtelen park Zuglóban.

A tervek szerint két héten belül megjelennek a Modern Falu Program első pályázatai, májusig az összes lehetőséget kiírják. A 150 milliárd forintos keretösszegből több mint 2800 település igényelhet támogatást az idén. Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke az InfoRádióban elmondta: az idén 50 milliárd forint az utak építését és javítását fedezi, 25 milliárdot az úgynevezett falusi csok-ra különítenek el, és további 75 milliárd forint áll az önkormányzatok rendelkezésére.

Kezdeményezi a kormány és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank megállapodásának felbontását az MSZP. Szakács László, az ellenzéki párt elnökhelyettese a parlament elé benyújtott javaslatot azzal indokolta, hogy a 2015-ben kötött egyezség a bankoknak kedvez a devizahitelesek kárára. A politikus a Kúria keddi ítélete alapján úgy fogalmazott: a döntés arról szól, hogy egy korábban pert nyert devizahitelest nyilvánított vesztesnek a bíróság, mert az EBRD-paktum szerint a bankokat nem érheti kár.

A Demokratikus Koalíció önállóan indul az európai parlamenti választáson, és a párt listáját nem Gyurcsány Ferenc vezeti majd. A pártelnök az InfoRádió Aréna című műsorában azt hangsúlyozta ugyanakkor: először az európai parlamenti választások történetében van párbeszéd az ellenzéki pártok között. A volt kormányfő az ellenzék céljának azt nevezte, hogy a Fidesz ne szerezzen több EP-mandátumot, mint öt éve, amikor 11 mandátumhoz jutott.

Összesen 37 és félmillió forint adomány érkezett a Ráday utcai kollégiumtűzben elhunyt férfi családjának támogatására. Fekete Zsuzsa, a Magyarországi Református Egyház kommunikációs vezetője az InfoRádióban elmondta: az összegyűlt pénzt átutalták az özvegynek. A Markusovszky téri épületet január 23-án három fiatal gyújtotta fel. Az egyik vendégszobában tartózkodó 46 éves férfi életét vesztette, mindenki más épségben hagyta el a kollégiumot.

Lezárult a paksi atomerőmű időszakos biztonsági felülvizsgálata, amelyet tíz évente kell elvégezni. Az Országos Atomenergia Hivatal honlapján azt írta, hogy felügyelői a nukleáris biztonságra hatással lévő, súlyos eltérést nem azonosítottak. A Paksi Atomerőmű szakemberei ugyanakkor a felülvizsgálat során számos kisebb eltérést azonosítottak, melyekre intézkedési tervet dolgoztak ki.

Magyarország továbbra is Ausztria szövetségese lesz a klímaváltozás elleni küzdelemben – jelentette ki a köztársasági elnök, miután osztrák kollégájával tárgyalt Bécsben. Áder János elismerte, hogy az atomenergia használatában különbözik a két ország véleménye, de abban egyetértettek, hogy használata során a legfontosabb a biztonság kérdése.

A szociális helyzet javítását, valamint a demográfiai visszaesés ellensúlyozását célzó intézkedéseket hirdetett meg az orosz elnök. Vlagyimir Putyin a törvényhozás két háza előtt mondott évértékelőjében a közepes hatótávolságú rakéták európai telepítéséről azt mondta: Moszkva nem szándékozik elsőként ilyen eszközöket telepíteni Európába, de ha kell, akkor megelőzésként a befogadó országokat és az Egyesült Államokat is célba fogja venni.

Nem történt áttörés a Brexit ügyében a brit kormányfő és az Európai Bizottság elnökének brüsszeli találkozóján. Abban azonban megállapodott Theresa May és Jean-Claude-Juncker, hogy tovább folytatják a tárgyalásokat az Egyesült Királyság rendezett európai uniós kiválásáért. A tájékoztatás szerint a két politikus még a hónap vége előtt ismét találkozni fog.

Elhunyt Kautzky József Jászai Mari-díjas színművész. A művészt 92 éves korában érte a halál. Színpadi szerepei mellett számos filmben és tévéjátékban szerepelt, a többi között az Egy pikoló világos, A tizedes meg a többiek, A veréb is madár és az Égigérő fű című alkotásban. Szerepelt a Szomszédok tele-regényben is.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×