INFORÁDIÓ 
2020. március 28. szombat
Gedeon, Johanna

holt-tisza

iszap

környezetszennyezés

környezetvédelem

szeged

Hatalmas mennyiségű szennyezett iszapot szednek ki a Holt-Tiszából

Hatalmas mennyiségű szennyezett iszapot szednek ki a Holt-Tiszából

Infostart

A beruházás részeként nemcsak a szennyezett iszapot kotorják ki az egykor fürdésre is alkalmas holtágból, de összekötik azt az élő Tiszával is.

Mintegy 4 és fél milliárd forintból tisztíthatják meg a Holt-Tiszát Szegeden. A helyiek által 40 éve csak „Dög-Tiszának” nevezett holtágat évtizedeken keresztül szennyezték galvániszappal, termálvízzel, állati és emberi hulladékkal.

Klebelsberg Kunó a 30-as években még strandot nyitott, ma már halak sem maradnak meg a szegedi Holt-Tiszában. Csak a szúnyoglárvák szaporodnak itt, nagy bosszúságot okozva nemcsak a Gyálán és Klebelsberg-telepen élőknek, hanem egész Szegednek. 160 tonna szennyezett iszapot kell kikotorni a holtágból, ahhoz, hogy megszűnjön a bűz, és újra élet költözhessen a vízbe - számolt be a projektről a Hír TV.

„Ez nemcsak a folyószakasz rehabilitációját jelenti, hanem a partrekonstrukciót, műtárgyaknak, új műtárgyaknak az elhelyezését. A mostani vízszennyező forrás az egy fóliaházas, üvegházas ipari terület, annak a szennyvíz-kezelését is meg fogja oldani” – nyilatkozta B. Nagy László, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselője.

A rehabilitáció leghamarabb nyáron a víz leengedésével kezdődik meg. Utána kezdik a kotrást (több méter mélyen), végül friss Tisza-vízzel töltik fel a holtágat. A mostani vízszennyező forrás egy üvegházas mezőgazdasági-ipari terület, ennek szennyvízkezelését is megoldják.

Az ipari és lakossági szennyezésen túl az itt kifejlődő szúnyogok terjesztették a kutyákra veszélyes szívférgességet.

Nyitókép: Hír TV
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018