eur:
393.83
usd:
367.83
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
A Politikatörténeti Intézet épülete. A kormány új ingatlant adna a Politikatörténeti Intézetnek, mert az épületnek helyet adó Igazságügyi Palota a tervek szerint újra a Kúria otthona lesz.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Folytatódhat a pereskedés a Politikatörténeti Intézet költözése ügyében

Felszólítást kapott a Politikatörténeti Intézet, hogy harminc napon belül hagyja el az Alkotmány utcai épületet. Az intézet továbbra is csak a megfelelő ellentételezés fejében hajlandó elköltözni.

A volt Igazságügyi Palota Alkotmány utcai részén található épületért 2012 óta pereskedik a Politikatörténeti Intézet. Az ügyet a magyar állam indította el, történelmi érveket hozva arra, hogy az intézetben található iratok és a palota az állam tulajdona, ezért a Politikatörténeti Intézetet el kell helyezni onnan.

Földes György ügyvezető igazgató az InfoRádiónak azt mondta, hogy a szervezet hajlandó lett volna elköltözni, de nem ajánlottak nekik megfelelő ellentételezést.

„Nem arról folyik a vita 2012 óta, hogy mi el akarunk-e menni, vagy sem.

Készek vagyunk innen elmenni, de ellentételezést kérünk a használati jogunkért.

A kormány nem hajlandó ezt megadni, a Kúria tárgyalása után sem” - közölte.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. az InfoRádió megkeresésére megerősítette, hogy nem adnak kompenzációs, vagy elhelyezési költséget a Politikatörténeti Intézetnek, de ez a Polgári Törvénykönyv alapján nem is kötelező.

A kiköltözésről szóló pereskedés végén tavaly novemberben a Kúria hozott kompromisszumos döntést, amelyet mindkét fél a saját győzelmének tekintett. A vagyonkezelő ezután január elején levélben tájékoztatta az intézetet, hogy az ingyenes használatot biztosító jogviszonyt felmondja, és felszólította az intézetet, hogy 30 napon belül költözzön ki az Alkotmány utcai épületből.

Az állami társaság az InfoRádióval közölte,

egy kormányhatározatban döntöttek arról, hogy rekonstruálják az Igazságügyi Palotát.

A szervezet ez alapján szünteti meg a Politikatörténeti Intézet használati jogát az épületre.

Az intézet ügyvezető igazgatója szerint viszont a bírósági ítélet nem kötelezi őket a költözésre, mivel a pert ők nyerték meg. Földes György kijelentette, hogy jelen feltételekkel a megadott határidőig az intézet a felszólítás ellenére sem költözik el. A vagyonkezelő közölte, hogy ebben az esetben újabb jogi lépéseket tesz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×