eur:
392.78
usd:
367.83
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
A Politikatörténeti Intézet épülete. A kormány új ingatlant adna a Politikatörténeti Intézetnek, mert az épületnek helyet adó Igazságügyi Palota a tervek szerint újra a Kúria otthona lesz.
Nyitókép: MTI Fotó: Máthé Zoltán

Kész költözni a Politikatörténeti Intézet, de megfelelő épületet kér cserébe

Az intézet ügyvezető igazgatója, Földes György szerint a kormány hat éve mindent megtett azért, hogy őket ellehetetlenítse és az épületből kiköltöztesse.

Földes György, a Politikatörténeti Intézet ügyvezető igazgatója az InfoRádiónak azt mondta: készek átadni az ingatlant a tulajdonosnak a jogaik és érdekeik figyelembevétele mellett, de a használati joguk ellenértékét, és egy megfelelő épületet kérnek cserébe.

A kiköltözés kapcsán Földes György az InfoRádiónak azt mondta, hogy a kormány hat éve mindent megtett azért, hogy őket ellehetetlenítse és az épületből kiköltöztesse - még alkotmányt is módosított.

"Július 6-án megszületett a Fővárosi Ítélőtábla jogerős határozata, miszerint jogszerűen használjuk az épületet, a használati jogunk él, és ezzel azt gondoljuk, hogy nagyjából a dolgok eldőltek, bár felülvizsgálati kérelemmel élhet az állam, a kormány ebben az ügyben a Kúria felé - mondta a PTI ügyvezető igazgatója.

"Továbbra is az az álláspontunk, hogy a használati jogunk és vagyonértéki jog megtérítésével ellentételezve készek vagyunk elhagyni az épületet

- hangsúlyozta Földes György.

A PTI ügyvezető igazgatója szerint, ha meglesz a megfelelő épület, és az anyagi források is rendelkezésre állnak, akkor készek elmenni.

"Az eredeti perbeadványuk úgy szólt, hogy mindenfajta ellentételezés nélkül 30 napon belül adjuk át az épületet nekik, és nem érdekelte őket az sem, hogy a nálunk lévő még mindig hatalmas nemzeti értéknek mi lesz a sorsa" - hangsúlyozta.

Földes György a Magyar Idők cikkére reagált az InfoRádióban, a lap ugyanis úgy értesült, hogy amennyiben az év végéig nem dől el, hogy a Politikatörténeti Intézet kiköltözik-e a Kossuth téri Igazságügyi Palotából, akkor a Kúria Esztergomban kaphat helyet.

A lap úgy tudja, hogy az Alkotmány utca 2. szám alatti ingatlan használati jogára vonatkozó, jogerős ítélettel zárult per újra a Kúria elé kerülhet különleges felülvizsgálati eljárásban. A Magyar Idők szerint az már eldőlt, hogy az Alkotmánybíróság és az újonnan létrehozott közigazgatási felsőbíróság Esztergomba költözik.

Az InfoRádió megkereste az ügyben a Kúriát is, amely azonban nem kívánt nyilatkozni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×