eur:
396.19
usd:
354.59
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert

Budapest: egy ellenzéki jelölt maradhat állva - a nap hírei

Aláírta a túlóratörvényt a köztársasági elnök, a szakszervezetek sztrájkokra, blokádokra készülnek. Januártól új, egységes rendszerben fogadják a betegeket a sürgősségi osztályok. Egyetlen ellenzéki jelöltet indítanának a pártok a jövő évi főpolgármester-választáson. Az InfoRádió legfontosabb csütörtöki hírei

Aláírta a túlóratörvényt a köztársasági elnök. Áder János álláspontja szerint a módosítás nem ütközik az alaptörvény rendelkezéseibe. Az államfő azt állapította meg, hogy a munka törvénykönyvének a munkavállalókat védő rendelkezései nem csorbultak, mert a munkaadó nem büntetheti a munkavállalót, ha az nem vállal túlmunkát, a díjazást pedig ezután is változatlan feltételekkel fizethetik ki a munkaadók.

Nem marad el a péntekre tervezett demonstráció, amellyel a résztvevők azt követelték volna, hogy az államfő ne írja alá a túlóratörvényt. Miután Áder János csütörtökön aláírta törvényt, a szervezők átnevezik majd a tüntetést, de erről még egyeztetnek.

Sztrájkokat és blokádokat helyezett kilátásba a Magyar Szakszervezeti Szövetség alelnöke, miután az államfő aláírta a túlóratörvényt. Székely Tamás az InfoRádiónak elmondta, hogy a részletekről még egyeztetnek, de már pénteken tartanak tüntetést az Országház előtt. A szakszervezeti vezető szerint az országban nagyon komoly ellenállás épül, és forró telet ígért.

Január elsejétől új, egységes rendszerben fogadják a betegeket a sürgősségi osztályokon - jelentette be az emberi erőforrások minisztere. Kásler Miklós az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: cél, hogy öt percen belül kiderüljön, az érkezőknek milyen ellátásra van szükségük, és a sürgősségire valóban csak indokolt esetben kerüljenek a betegek. Hozzátette, hogy minden sürgősségi osztály mellett lesz olyan akut alapellátó egység is, ahol azokat látják el, aki nem igényelnek sürgősségi ellátást. A miniszter szerint ezzel az eljárással felére-harmadára csökkenhet a várakozási idő.

Méltatlannak és jogellenesnek tartja az innovációs miniszter pénzvisszatartási tervét a Magyar Tudományos Akadémia elnöksége. A testület tagjai levélben tájékoztatták Palkovics Lászlót arról: sérelmezik, hogy nem tudják, mi lenne pontosan a mindent átalakító koncepció. A tárcavezető korábban kilátásba helyezte, hogy addig nem biztosítják teljes egészében az akadémiai kutatóintézetek költségvetését, ameddig nincs megegyezés, vagyis az MTA nem fogadja el a tervezetet.

Összeállt a Fidesz európai parlamenti listája. A párt elnöksége döntött a névsorról, a listát Trócsányi László igazságügyi miniszter vezeti. Szerepel rajta többek között a jelenleg is Ep-képviselő Szájer József, Deutsch Tamás, Gál Kinga és Járóka Lívia. Ugyanakkor az előző ciklussal ellentétben nem folytatja Tőkés László és Schöpflin György.

Egyetlen ellenzéki jelöltre van szükség a jövő évi főpolgármester-választáson - hangsúlyozták az ellenzéki pártok közös sajtótájékoztatójukon. Molnár Zsolt, az MSZP budapesti elnöke kijelentette: az ellenzéki pártoknak akkor van esélyük, ha időben elkezdik a felkészülést és egységesen állnak ki a jelenlegi városvezetés ellen.

Korszerű légvédelmirakéta-vezetési rendszer beszerzéséről döntött a honvédelmi tárca. Az erről szóló szerződést szerdán írták alá az Airbus képviselőivel Budapesten. Az új rendszer kompatibilis a NATO rendszerközpontokkal, ennek megfelelően gyors, megbízható, pontos és egységes formátumú információ szolgáltatására képes. A minisztérium közlése szerint a Magyar Honvédség így a lehető legrövidebb időn belül tud védekezni a kiemelten védett vagy egyéb fontos objektumokra, illetve az ország lakosságára veszélyt jelentő repülőgépek, helikopterek, rakéták, drónok ellen.

Drónok miatt továbbra sem működik a Gatwick, London második legnagyobb forgalmú repülőtere. Mindkét csütörtöki budapesti járatpárt törölni kellett a zárlat miatt. A Londontól délre fekvő légikikötőnél először tegnap szerda éjjel, majd csütörtök hajnalban láttak drónokat, a zárlat miatt délután 11 ezer utas várakozott a reptéren. A rendőrség közölte: a történteknek nincs közük a terrorizmushoz, de a drónok és üzemeltetőik felkutatásába a brit hadsereg is bekapcsolódott.

Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 27. 05:24
×
×
×
×