eur:
394.83
usd:
364.11
bux:
65536.97
2024. március 19. kedd Bánk, József

Török Gábor: az EP-választás nehéz helyzet az ellenzék számára

Török Gábor szerint a Fidesz valószínűleg a leadott szavazatok felét megszerzi a jövő évi európai parlamenti választáson. Az ellenzék pártjai inkább csak az egymáshoz viszonyított sorrendjük megállapítására használhatják a májusi megmérettetést - tette hozzá a politikai elemző az InfoRádió Aréna című műsorában.

Az európai parlamenti és az önkormányzati választásnak más a logikája és más a tétje is - fogalmazott Török Gábor. A politikai elelmző kiemelte: az EP-választásnak igazán belpolitikai tétje nincs, ugyanakkor az európai jelentősége kiemelkedően nagy, ezzel szemben az önkormányzati választásnak van belpolitikailag értelmezhető tétje, és sokkal kevesebbet tudunk róla előre, mint amennyit az EP-választásról tudunk.

“Az EP-választás egy egyszerű listás választás, ami nem kényszeríti együttműködésre a politikai erőket. Egy pártsorrendet fog mutatni.

Minden politikai erő abban lesz érdekelt, hogy saját politikai érdekei alapján induljon rajta,

ezért a magyar politika nagy kérdéseiről nem igazán fog visszajelzést adni” - fejtette ki.

Török Gábor csekély esélyét látja olyan fordulatnak a következő hónapokban, hogy az EP-választáson a leadott szavazatok közel felét ne a Fidesz szerezze meg, a többi pedig szétosztódik.

“Ez belpolitikailag komoly átrendeződést nem hoz, de az ellenzéki pártoknak mégis lesz jelentősége, mert az önkormányzati választás előtt mutat egy egymáshoz viszonyított sorrendet, ami befolyásolhatja a felkészülést.

Ez az ellenzék számára nehéz helyzet, mert ha nem lenne az EP-választás, már most foglalkozhatnának azzal a választással, ami számukra valóban téttel, jelentőséggel bír,

elkezhetnének az együttműködéseket. Az EP-választás viszont pont arra ösztönzi őket, hogy ezeket ne kezdjék el addig, és az eredmények fényében kezdődhessenek az együttműködések” - emelte ki.

Az európai parlamenti választás eredményére a nemzetállamok, elsősorban Németország és Franciaország belpolitikai folyamatai is hatással lesznek - mondta Török Gábor.

Mint kifejtette, a megszokott politikai keretek recsegnek-ropognak, a hagyományos politikai erők gondban vannak erők sok helyen, de nem látjuk, milyen irányban történhet meg a pártrendszer változása. Az EP-választás arról ad összképet, hogy a liberális-zöld irány vagy a radikális jobboldal erősödik meg, vagy mégiscsak a mérsékelt pártok meg tudják tartani a pozíciójukat.

A politikai elemző szerint

a migráció megítélése és kezelése az EP-választás egyik legfontosabb témája lesz, de nem az egyetlen.

Oktatási, egészségügyi és a szociális kérdésekről is lehet beszélni – tette hozzá.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Átfogó orosz hadjárattól tart Ukrajna, Európa háborúra készül - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Átfogó orosz hadjárattól tart Ukrajna, Európa háborúra készül - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Páncélozott harcjármű-koalíciót alapított Németország és Lengyelország, ismét téma az ukrán haderő tankokkal való felfegyverzése. Közben Lindsey Graham amerikai republikánus szenátor Ukrajnába látogatott, ahol arról beszélt, hogy hamarosan megegyezhet a két nagypárt Ukrajna támogatásáról. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke úgy látja: eljött az idő, hogy Európa felkészüljön a háborúra. Ukrajna közben egy átfogó orosz offenzíva elhárítására készül. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×