eur:
392.93
usd:
366.51
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Brüsszel, 2018. június 11.Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyekért felelős tagja sajtótájékoztatót tart a bizottság brüsszeli székházában 2018. június 11-én. Navracsics bejelentette, hogy a következő költségvetési ciklusban mintegy 1,2 milliárd eurót különítenek el a Európai Szolidaritási Hadtestnek. A program célja, hogy a 18 és 30 év közötti önkéntes fiatalok ott nyújthassanak segítséget a válsághelyzetekben és az utánuk következő helyreállításban, ahol arra a leginkább szükség van. (MTI/EPA/Olivier Hoslet)
Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Navracsics Tibor: gesztusokra van szükség

Semmi sem dőlt el a CDU tisztújítása után, az új elnöknek gesztusokat kell tennie riválisa felé – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Navracsics Tibor. Az Európai Bizottság kultúráért, oktatásért, ifjúságért és sportért felelős biztosa szerint nem tudni, hol lesz az európai parlamenti választások után a közösség politikai központja.

A német Kereszténydemokrata Unió elnökválasztásának szoros eredménye erősítheti a párt megosztottságát – vélekedett Navracsics Tibor. „Ez alapján az eredmény alapján szerintem megkockáztatható, hogy semmi nem dőlt el a CDU-ban” – fogalmazott az uniós biztos, aki szerint mindkét tábor csalódott. Az új elnök tábora nagyobb győzelmet szeretett volna, a vesztes jelölt pedig túl közel volt a győzelemhez, mégsem érte azt el.

Ilyenkor gesztusokra van szükség, egy ilyen választási eredmény ugyanis előre vetítheti a párt végletes megosztottságát

– véli a fideszes politikus.

Navracsics Tibor arról is beszélt, hogy a CDU tagságának többsége várhatóan továbbra is a centrista politikát támogatja. Mint mondta: a jelöltek között főként a migráció kérdése, illetve a jobboldalhoz való viszony eredményezett véleménykülönbséget. Szerinte érdemes lesz figyelni, hogy milyen párton belüli lépések történnek majd az elkövetkező három hónapban, illetve hogyan alakul a kormánykoalíció sorsa. Az Európai Bizottság biztosa szerint a centrista irányvonal gátolhatja az európai politikai tér alakulását.

Bizonytalanságok az unió jövőjében

Nem tudni, hogy az európai uniós választások után hol alakulnak ki Európa meghatározó politikai központjai – mondta Navracsics Tibor. Németországban és Franciaországban egyre súlyosbodó belpolitikai bizonytalanság van, Nagy-Britannia kilépése is erősíti ezt az unión belül. A Benelux és a visegrádi államok között széthúzás van az európai jövővel kapcsolatos elképzelésekben.

„Az igazi problémát én abban látom, hogy európai szinten a megszokott erőtér – ami számunkra egyfajta igazodási pont is volt – elhalványulóban van vagy megszűnőben van,

és az új erőtér nem látszik egyelőre” – fogalmazott a politikus, hozzátéve: nem tudni, hogy átmeneti elbizonytalanodás vagy átrendeződés zajlik-e az európai politikai szintéren.

Az Európai Bizottság biztosa szerint Nagy-Britannia számára nincs visszaút az Európai Unióba. Szerinte a kérdés csupán az, hogy lesz-e olyan átfogó politikai megállapodás, amely legalább elvi szinten rögzíti azokat a pontokat, amelyek alapján azonnal elindulhatnak a tárgyalások a két fél kapcsolatának jövőjéről. Navracsics Tibor elképzelhetőnek tartja, hogy a kilépés után Nagy-Britanniának teljesen új fejezetet kell kezdenie a brit-EU-kapcsolatrendszerben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Nyomás alatt a Boeing

Nyomás alatt a Boeing

A Boeing repülőgépgyártó ismét nyomás alá került, miután az S&P a héten másodszor is felülvizsgálta és "stabilról" "negatívra" módosította a kilátásokat, amit egy januári kabinpanel-robbanás és a legnépszerűbb repülőgépük gyártásának lassítása, valamint a fokozott termelés bizonytalanságok és vezetőségi változások váltottak ki.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×