INFORÁDIÓ 
2020. július 6. hétfő
Csaba

kút

javaslat

módosítás

kútfúrás

Újabb fordulat a kútfúrási ügyben, sokan örülhetnek

Újabb fordulat a kútfúrási ügyben, sokan örülhetnek

Infostart

Sem illetéket, sem díjat nem kellene fizetniük a kútfúrásra készülőknek a jövőben a parlament előtt lévő törvénymódosító javaslat alapján.

Az egyes belügyi tárgyú törvényeket érintő csomaghoz készítette el javaslatait a parlament törvényalkotási bizottsága, ebben szerepel a kutak engedélyeztetéséhez kapcsolódó eljárási díjak, illetékek megszüntetésére tett indítvány - írta az mfor.hu.

A hatályban lévő jogszabály szerint idén év végéig kellene bejelentést tenni az illetékes hatóságnál, önkormányzatnál az engedély nélkül fúrt kutakról, vagyis vízlétesítményekről. A határidőn belül tett bejelentések mentesülnek a különböző díjak, bírságok megfizetése alól. Sokan azonban nem tesznek eleget a bejelentési kötelezettségeiknek, ezért a belügyi tárgyú törvénymódosítás részeként 2020 végéig tolnák ki ezt a határidőt.

Ehhez a csomaghoz adta be kiegészítéseit pár napja a törvényalkotási bizottság, melynek értelmében a jövőben minden kút létesítése mentesülne az engedélyezési illetékek, díjak megfizetése alól. A bizottság indoklása szerint "jogpolitikai szempontból indokolt, hogy ne csak az engedély nélküli kutak utólagos engedélyezése,

hanem a szabályosan, engedélyezési eljárásban kezdeményezett kútlétesítés is mentesüljön az eljárási költségek megfizetése alól."

Az illeték- és díjfizetési mentesség nem kötődne az engedély nélküli kutat bírság terhe nélküli bejelentése határidejéhez, hanem időkorlát nélküli lenne - áll az indoklásban. Így egységes és általános, az engedélyezési eljárás költsége alóli mentesülési szabály vonatkozna a kútlétesítésre.

Jelenleg ötezer forintos illeték megfizetésével jár az engedélyeztetés. A bizottság arra számít, hogy a díjak, illetékek eltörlése ösztönzően hat arra, hogy a jövőben az érintett vízhasználók csak engedély birtokában létesítsenek kutakat.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018