eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pexels

Ráfizethet, aki erre nem figyel

Az elmúlt télen ismét közel 2000 vízmérő fagyott el, kis odafigyeléssel elkerülhető károkat és bosszúságot okozva az ingatlantulajdonosoknak. Aki nem gondoskodik idejében a vízmérői, kerti csapjai és a szabadban futó vezetékei fagy elleni védelméről, nemcsak az ingatlana vízellátását kockáztatja komolyan, hanem a családi kasszát is.

A Fővárosi Vízművek figyelmeztet, hogy a hideg hatására eltört vezetéken keresztüls egy óra alatt akár a többszöröse ömölhet a szabadba egy átlagos család napi vízfelhasználásának. A másik veszély, hogy az elfagyott vezetékben jégdugó keletkezik, aminek eredménye a vízhiány az ingatlanban.

A kiadásoktól és a bosszúságoktól is megkímélhetjük magunkat, ha időben felkészülünk a téli fagyveszélyre – emeli ki a vízművek. A belső hálózat és a vízmérők fagy elleni védelméről az ingatlan tulajdonosának kell gondoskodnia, mint ahogy a fagy elleni elmulasztott védelemből eredő meghibásodáskor a mérő cseréjének költségét, illetve az elfolyt víz díját is az ingatlantulajdonosnak kell viselnie.

A szilánkokra tört üveg az óralapon, az eldeformálódott számlálószerkezet, esetleg a vízaknában csöpögő víz szinte biztosan a téli hidegben tönkrement vízmérőre utal. Intő jel lehet az is, ha a lakásban nem vagy csak alig folyik a víz a csapból.

Télen rendszeresen ellenőrizzük, hogy nincs-e víz az aknában, valamint figyeljünk arra is, hogy helyén van-e az aknafedél, aminek a hőszigeteléséről is érdemes idejében gondoskodni. A fagy ugyanis leginkább

a néhány milliméteres vaslappal fedett aknában lévő vízmérőket veszélyezteti, melyek védelmére legalkalmasabb egy hungarocell lemezt az aknatető aljára rögzíteni.

Az esetek döntő hányadában ez megfelelő védelmet biztosít, de aki még óvatosabb, a vízmérőt is leszigetelheti. Erre akár egy papírdoboz is alkalmas, amelyet lefelé fordítva kell a mérőszerkezetre helyezni, amely benn tartja a talajból felfelé áramló kevés hőt.

A pincékben lévő vízmérők megóvása érdekében ellenőrizzük a pinceablakok épségét, és ha a vízmérő, illetve a csövek a külső talajszinttől egy méternél kisebb távolságra vannak, hőszigetelésükről külön is gondoskodjunk. A falakon kívül lévő, illetve a nem kellően szigetelt vízvezetékeket szigeteljük vagy még a tél beköszönte előtt víztelenítsük. Kerti csapjaink víztelenítését se mulasszuk el!

Ha már megtörtént a baj, fontos, hogy a vízmérőt vagy a szabadon lévő műanyagcsöveket ne próbáljuk nyílt lánggal felolvasztani, mert a hirtelen felolvadó víz szétvetheti a mérőt, illetve a csövet. Forduljunk szakemberhez!

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×