eur:
388.87
usd:
361.95
bux:
68599.59
2024. május 8. szerda Mihály
Adventi koszorú az egri Dobó téren felállított színpadon advent első vasárnapján, 2016. november 27-én.
Nyitókép: MTI / Komka Péter

Advent: kinek az ajándékvásárlás, kinek a messiásvárás ideje

A hét végén, vasárnappal megkezdődik az adventi időszak, amiről Kamarás István vallásszociológus beszélt az InfoRádiónak.

A hétvégén megkezdődik és karácsonyig tart az adventi időszaka, ezen időben Jézus Krisztus születését várja a keresztény világ. Ennek az időszaknak volt zsidó előzménye is, az úgynevezett messiásvárás - mondta az InfoRádiónak Kamarás István vallásszociológus.

Szent Pál levelei már a korai években utaltak rá, hogy

az advent kialakulásával a keresztények Jézus második eljövetelére vártak,

"most is vannak ilyen csoporok, például az adventisták, akik nem konkrét időpontra, de egy közeli időre várják a messiás eljövetelét" - tette hozzá.

Az advent szó az advenire (eljönni) igéből ered, Jézus születését várják az emberek. Ma már ez sokaknak az ajándékozás ünnepe, de "a keresztények egy döbbenetesen nagy dolgot ünnepelnek, az Isten megtestesül" - mondta Kamarás István.

A felkészüléssel kapcsolatban elmondta, oda kell gondolni az ünnepre, lélekben kell felkészülni a nagy eseményre. Rengeteg népszokás is kapcsolódott az eseményhez:

az adventi koszorú és a gyertyagyújtás, utóbbiakat a koszorúkon templomokban, közösségekben, otthon a családokban szokás tartani.

Az adventi koszorún látható négy gyertya a négy vasárnapot jelképezi, a gyertyák színe a liturgikus színeket követve lila, illetve a harmadik vasárnapé rózsaszín.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már palesztinbarát sátortábor van Bécs leghíresebb egyetemén is

Már palesztinbarát sátortábor van Bécs leghíresebb egyetemén is

Aktivisták palesztinbarát tiltakozó tábort létesítettek Európa egyik legrégebbi egyetemének udvarán. A mintát az amerikai egyetemek tiltakozói jelentették. A rendőrség kivonult a helyszínre, de nem tiltotta be a tüntetést. A hasonló megmozdulások számos ország egyetemein immár szinte mindennapossá váltak.

Érkezik a kínai elnök, szerdától óriási lezárások jönnek a fővárosban – itt vannak a részletek

Mutatjuk, melyik fővárosi útvonalakon mikor kell jelentős korlátozásra számítani.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×