eur:
395.05
usd:
372.1
bux:
65428.99
2024. április 17. szerda Rudolf
Nyitókép: Pexels

Megvan, hogyan állhatnak fel a közigazgatási bíróságok

Az esztergomi székhely mellett még nyolc helyen jönnek létre regionális illetékességgel rendelkező közigazgatási törvényszékek – derül ki a tervezetből.

Felkerült a kormányzati portálra a közigazgatási bíróságokról szóló törvény tervezete, amely öt napig véleményezhető.

A Közigazgatási Felsőbíróság székhelye Esztergom. A közigazgatási törvényszékek a hatáskörükbe tartozó ügyekben a következő illetékességi területen járnak el:

  • Budapest főváros területén a Fővárosi Közigazgatási Törvényszék;
  • Nógrád megye és Pest megye területén Budapest Környéki Közigazgatási Törvényszék;
  • Hajdú-Bihar megye, Jász-Nagykun-Szolnok megye és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye területén a Debreceni Közigazgatási Törvényszék;
  • Győr-Moson-Sopron megye, Komárom-Esztergom megye, Vas megye területén a Győri Közigazgatási Törvényszék;
  • Borsod-Abaúj-Zemplén megye és Heves megye területén a Miskolci Közigazgatási Törvényszék;
  • Baranya megye, Somogy megye és Tolna megye területén a Pécsi Közigazgatási Törvényszék;
  • Bács-Kiskun megye, a Békés megye, és Csongrád megye területén a Szegedi Közigazgatási Törvényszék;
  • Fejér megye, Veszprém megye és Zala megye területén a Veszprémi Közigazgatási Törvényszék.

A tervezet szerint megalakulhat majd a 11 tagú Országos Közigazgatási Bírói Tanács (OKBT), amely a közigazgatási bírák véleményező és döntéshozó testülete lesz. Az OKBT elnöke a Közigazgatási Felsőbíróság elnöke, és tíz tagját hat évre választják meg.

A közigazgatási törvényszék elnöke felett a munkáltatói jogokat a miniszter gyakorolja, a miniszter határozza meg a közigazgatási bíróság bírói és igazságügyi alkalmazotti létszámát, a bírák vagyonnyilatkozatával kapcsolatos feladatokat szintén a miniszter látja el. A jogszabály indokló részéből pedig kiderül, hogy a kinevezési hatáskörébe tartozó vezetői pályázatok esetén a miniszter minden esetben meghallgatást tart, és ennek eredményétől függően hozza meg kinevezési döntését.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Brüsszelben: „ez a vörös vonal”

Az uniós migrációs és menekültügyi csomag esetében szerinte a legfontosabb kérdés, hogy azok, akik Európába akarnak jönni, maradhatnak-e az unió területén mindaddig, amíg menekültügyi kérelmüket elbírálják vagy az unió határain kívül kell várakozniuk a döntés meghozataláig.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthattunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult, a BUX közel 3 százalékos mínuszban zárt, a blue chipek közül pedig az OTP teljesített legrosszabbul. Az amerikai tőzsdéken vegyes mozgásokat hozott a keddi nap: csak a Dow tudott pluszban zárni. Részvénypiaci témákkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×