Nem feltétlenül örülnek a borászok a hosszan tartó, száraz, meleg ősznek.
Eger
Az egri tőkéken lévő szőlőnek jót tesz a meleg ősz, de idén már kevés van, mert a forró nyár végén már megtörtént a szüret. Ifjabb Lőrincz György, a St. Andrea Szőlőbirtok szőlész-borásza az InfoRádiónak elmondta,
egy normális évjáratban ilyenkor még bőven szüretelnek.
"Ebben az időszakban hosszabban kint tudjuk hagyni azokat a szőlőfajtákat, amelyek későbbi érésűek. Ilyenkor még jó hatása lehet az időjárásnak a cukrosodásra, és az aromaképződésben is fontos szerepe lehet annak, hogy napközben jó idő van, éjszakára viszont lehűl" - fogalmazott.
Idén azonban ennek az időjárásnak sok pozitívumát nem látják, hiszen a hosszúra nyúlt, forró nyár után nincs már kint szőlő. A szőlészekre váró talajmunkáknak persze kedvez az őszbe nyúlt nyár, és neki lehet kezdeni a tavaszi tevékenységeknek is.
Badacsony
Már Badacsonyban sincs sok szőlő a tőkéken. A korai szüretelésű fajtákból nagyon jó bor készülhet, a későiekből jó, de nem kiemelkedő. Badacsonyból Laposa Zsófia borász örül az időjárásnak, meg is indokolta, hogy miért.
"Rengeteg borturistánk van, ilyenkor ősszel nagyon zsizseg és mozog a borvidék, ez az, ami izgalmassá teszi ezt az időszakot"
- fogalmazott az InfoRádiónak Laposa.
Szekszárd
A szekszárdi Heimann Pincészetben ezen a héten fejezték be a szüretet. Heimann Zoltán borász elmondta, nekik kedvez a meleg, de vannak borvidékek, ahol a szárazság nem kifizetődő.
"A napokban beszéltem Szőke Mátyással, ő panaszkodott a nagy szárazságra a Mátraalján"
- gondolkodott hangosan Heimann Zoltán, aki szerint ez az év pont arról szól, hogy lehet hosszan is érlelni, "persze nem tudom, hogy megy az aszúsodás Tokajban, amihez viszont reggelenként egy kis nedvesség kéne" - tette hozzá.
A forró nyárnak és a meleg ősznek eközben nagyon sok növény egyértelműen nem örül. Megsínylik az őszi kalászosok, de nem kedveli a repce sem.