INFORÁDIÓ 
2019. május 24. péntek
Eliza, Eszter

bor

szüret

szőlő

Palkonya, 2018. augusztus 1. Irsai Olivér szőlőt szüretelnek a Baranya megyei Palkonyán 2018. augusztus 1-jén. Ezen a napon kezdődött a szüret a villányi borvidéken. MTI Fotó: Sóki Tamás

2018 a korai borokról szól majd

Infostart / InfoRádió

A hosszú, forró nyár végén már szinte minden szőlőt leszedtek a tőkékről, az aszúsodásban "érdekelt" fajtáknak viszont nedvességre volna szüksége ilyenkor. Badacsony és Eger pezseg, a Mátraalján szenvednek. Van, aki már a tavaszi munkákat végzi. Az InfoRádió körképe.

Nem feltétlenül örülnek a borászok a hosszan tartó, száraz, meleg ősznek.

Eger

Az egri tőkéken lévő szőlőnek jót tesz a meleg ősz, de idén már kevés van, mert a forró nyár végén már megtörtént a szüret. Ifjabb Lőrincz György, a St. Andrea Szőlőbirtok szőlész-borásza az InfoRádiónak elmondta,

egy normális évjáratban ilyenkor még bőven szüretelnek.

"Ebben az időszakban hosszabban kint tudjuk hagyni azokat a szőlőfajtákat, amelyek későbbi érésűek. Ilyenkor még jó hatása lehet az időjárásnak a cukrosodásra, és az aromaképződésben is fontos szerepe lehet annak, hogy napközben jó idő van, éjszakára viszont lehűl" - fogalmazott.

Idén azonban ennek az időjárásnak sok pozitívumát nem látják, hiszen a hosszúra nyúlt, forró nyár után nincs már kint szőlő. A szőlészekre váró talajmunkáknak persze kedvez az őszbe nyúlt nyár, és neki lehet kezdeni a tavaszi tevékenységeknek is.

Badacsony

Már Badacsonyban sincs sok szőlő a tőkéken. A korai szüretelésű fajtákból nagyon jó bor készülhet, a későiekből jó, de nem kiemelkedő. Badacsonyból Laposa Zsófia borász örül az időjárásnak, meg is indokolta, hogy miért.

"Rengeteg borturistánk van, ilyenkor ősszel nagyon zsizseg és mozog a borvidék, ez az, ami izgalmassá teszi ezt az időszakot"

- fogalmazott az InfoRádiónak Laposa.

Szekszárd

A szekszárdi Heimann Pincészetben ezen a héten fejezték be a szüretet. Heimann Zoltán borász elmondta, nekik kedvez a meleg, de vannak borvidékek, ahol a szárazság nem kifizetődő.

"A napokban beszéltem Szőke Mátyással, ő panaszkodott a nagy szárazságra a Mátraalján"

- gondolkodott hangosan Heimann Zoltán, aki szerint ez az év pont arról szól, hogy lehet hosszan is érlelni, "persze nem tudom, hogy megy az aszúsodás Tokajban, amihez viszont reggelenként egy kis nedvesség kéne" - tette hozzá.

A forró nyárnak és a meleg ősznek eközben nagyon sok növény egyértelműen nem örül. Megsínylik az őszi kalászosok, de nem kedveli a repce sem.

Nyitókép: MTI Fotó: Sóki Tamás

Kapcsolódó hang

Mi lesz a szőlővel a meleg őszben? - körkép
 


Szőlő bor, ősz - Laposa Zsófia
 


Szőlő, bor, ősz - Heimann Zoltán
 


Szőlő, bor, ősz - ifjabb Lőrincz György
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018