eur:
393.29
usd:
367
bux:
66620.54
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pexels

Vadonatúj szerepet kapnak a könyvtárak

Találkozóhely, kiállítások, koncertek helyszíne - ilyen lesz az új könyvtár. A köteteket pedig otthon az internetről is le lehet majd tölteni.

A könyvtárak szerepe jelentősen megváltozik a digitalizáció korában, előtérbe kerül a közösségépítés. A cselekvő közösségek projekt keretében három magyarországi kulturális intézet, a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum, a Nemzeti Művelődési Intézet és az Országos Széchenyi Könyvtár konzorciumot alapított három évre hárommilliárd forintból. Egy képzési programban mentorokat képeztek ki, akik a közösségfejlesztő gyakorlatokat végzik akár a múzeumokban, akár a könyvtárakban, akár a művelődési intézetekben - tudta meg az InfoRádió Tüske Lászlótól, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatójától.

"Az új módszerekkel próbáljuk mozgósítani a közösség tagjait, ez egy kulturális felrázó közösségi tevékenység" - mondta a főigazgató, és hozzátette, a könyvtárak szerepe alapvetően megváltozik a digitalizált világban, az embereknek más az eszközhasználatuk, a gyorsabb olvasás, egy sor dolog átalakul.

"Egyre inkább a harmadik tér funkcióját tölti be a könyvtár, kiváló találkozóhely lehet.

Író-olvasó találkozók, kiállítások, könyvbemutatók lehetnek a könyvtárban. Újdonság, hogy működtetjük a biblioterápia foglalkozásokat, amivel újabb és újabb közösségeket hozhatunk létre" - mondta Tüske László, és hozzátette, szintén fontos szerep a hagyományápolás.

"A nemzeti könyvtárfejlesztés arra irányul, hogy a lehető legnagyobb tömegű magyar anyagot fel tudjuk tenni az internetre. A végső szándék, hogy

minden magyar érdeklődő a saját gépén be tudjon lépni a nemzeti könyvtár teljes gyűjteményébe"

- mondta az OSZK vezetője. Az igazi kutatók természetesen szeretnék látni az eredeti dokumentumokat, és előttük nyitva áll a könyvtár. Olyan termeket akarnak kialakítani a fejlesztési programban, amelyek az elmélyült, nyugodt munkát biztosítják, de olyanokat is, amelyekben kisebb csoportok is meg tudnak beszélni egy tudományos kérdést.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Megcsapott minket a hitelválság szele, évezredes gödör szélére lökte a lakáshiteleket

Megcsapott minket a hitelválság szele, évezredes gödör szélére lökte a lakáshiteleket

A 2008-as pénzügyi válság kirobbanása utáni állapotokat idézte a magyar lakáshitelpiac tavalyi inaktivitása: ebben az évezredben egyedül 2013-ban történt kevesebb lakáshitel-folyósítás, mint tavaly. A KSH friss adatai alapján összesen 652 ezer lakáscélú hitelszerződés él Magyarországon, ami 22%-kal elmarad a 2008-as csúcstól. A hitelből finanszírozott lakásvásárlások aránya nagyjából egyharmadra süllyedt, vagyis aki tehette, nem hitelből vásárolt. Az idei év már a fellendülésről szól, de hogy miként zajlik ez, arról a Portfolio Hitelezés 2024 konferenciáján lehet érdekes szakértői véleményeket hallani, érdemes mielőbb regisztrálni!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×