INFORÁDIÓ
2022. július 2. szombat
Ottó

könyvtár

országos széchényi könyvtár

tüske lászló

Vadonatúj szerepet kapnak a könyvtárak

Vadonatúj szerepet kapnak a könyvtárak

InfoRádió

Találkozóhely, kiállítások, koncertek helyszíne - ilyen lesz az új könyvtár. A köteteket pedig otthon az internetről is le lehet majd tölteni.

A könyvtárak szerepe jelentősen megváltozik a digitalizáció korában, előtérbe kerül a közösségépítés. A cselekvő közösségek projekt keretében három magyarországi kulturális intézet, a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum, a Nemzeti Művelődési Intézet és az Országos Széchenyi Könyvtár konzorciumot alapított három évre hárommilliárd forintból. Egy képzési programban mentorokat képeztek ki, akik a közösségfejlesztő gyakorlatokat végzik akár a múzeumokban, akár a könyvtárakban, akár a művelődési intézetekben - tudta meg az InfoRádió Tüske Lászlótól, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatójától.

"Az új módszerekkel próbáljuk mozgósítani a közösség tagjait, ez egy kulturális felrázó közösségi tevékenység" - mondta a főigazgató, és hozzátette, a könyvtárak szerepe alapvetően megváltozik a digitalizált világban, az embereknek más az eszközhasználatuk, a gyorsabb olvasás, egy sor dolog átalakul.

"Egyre inkább a harmadik tér funkcióját tölti be a könyvtár, kiváló találkozóhely lehet.

Író-olvasó találkozók, kiállítások, könyvbemutatók lehetnek a könyvtárban. Újdonság, hogy működtetjük a biblioterápia foglalkozásokat, amivel újabb és újabb közösségeket hozhatunk létre" - mondta Tüske László, és hozzátette, szintén fontos szerep a hagyományápolás.

"A nemzeti könyvtárfejlesztés arra irányul, hogy a lehető legnagyobb tömegű magyar anyagot fel tudjuk tenni az internetre. A végső szándék, hogy

minden magyar érdeklődő a saját gépén be tudjon lépni a nemzeti könyvtár teljes gyűjteményébe"

- mondta az OSZK vezetője. Az igazi kutatók természetesen szeretnék látni az eredeti dokumentumokat, és előttük nyitva áll a könyvtár. Olyan termeket akarnak kialakítani a fejlesztési programban, amelyek az elmélyült, nyugodt munkát biztosítják, de olyanokat is, amelyekben kisebb csoportok is meg tudnak beszélni egy tudományos kérdést.

Nyitókép: Pexels

Kapcsolódó hang

Könyvtárak szerepe a digitalizáció korában
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018