eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay

Kémiai "baleset" egy iskolában: kiderült, milyen gáz miatt került kórházba 10 diák

Maró hatású anyagból fejlődő gáz okozott enyhe légzési nehézségeket tíz tanulónál hétfőn a hatvani Bajza József Gimnáziumban, a diákokat megfigyelésre a helyi kórházba vitték.

Egy kémiai lombikból felpattanó kupak és a kiáradó gáznemű vegyület okozott riadalmat egy helyi gimnáziumban. A hírportál értesülése alapján az egyik laboráns kémiai műveletet végzett, s eközben feltehetően az egyik kémcsőről lepattant a zár, majd egy akkor még ismeretlen eredetű gáz képződött. A teremben nem tartózkodtak diákok, ám a pedagógusnak erős köhögése és légzési nehézsége támadt, ezért hozzá mentőt hívtak - írta a heol.hu.

Ezzel egy időben az intézmény vezetői kiürítették és lezárták az érintett emeletet, majd átszellőztették az épületet. Később tíz diák enyhe légzési nehézségről panaszkodott, őket a mentők megfigyelésre a hatvani kórházba vittek.

A mobil laborban kiderült, milyen anyag volt

Nagy Csaba megyei katasztrófavédelmi szóvivő elmondta: a helyszínre egy hatvani tűzoltó egység és Budapestről egy katasztrófavédelmi mobil labor érkezett. Utóbbi munkatársai megállapították: a kémcsőben erősen maró hatású sav volt, ám a helyiségben és az intézményben egészségre káros koncentráció a felszabadult gázból már nem volt kimutatható, így egyéb óvintézkedésre sem volt szükség.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×