eur:
396.52
usd:
370.39
bux:
71492.81
2024. június 28. péntek Irén, Levente

A miniszterelnök szerint Magyarország biztonsága közvetlen összefüggésben van Törökország stabilitásával - a nap hírei

Tarthatónak nevezte a 2,4 százalékos államháztartási hiánycélt az államháztartásért felelős államtitkár. November közepén kapják meg az érintettek a nyugdíjprémiumot.

Magyarország biztonsága közvetlen összefüggésben van Törökország stabilitásával - jelentette ki a miniszterelnök, miután Budapesten tárgyalt Recep Tayyip Erdogan török államfővel. Orbán Viktor méltatta, hogy Törökország saját területén megállította a menekültáradatot és ezzel Európát védi. Kiemelte: a két ország magas szintre akarja emelni a katonai kapcsolatokat, amelyek kiterjednek a szakmai és fegyverzeti együttműködésre. A török elnök ugyancsak elismerően szólt a két ország jó gazdasági és kulturális kapcsolatairól.

Hamarosan a kormány elé kerül a legfontosabb kitörési pontokat is tartalmazó nemzeti versenyképességi stratégia – jelentette be a pénzügyminiszter. Varga Mihály a Nemzeti Versenyképességi Tanács ülésén elmondta: a dokumentum a részletes makrogazdasági elemzés mellett 8 területen foglalta össze a versenyképesség megőrzéséhez szükséges javaslatokat.

Tarthatónak nevezte a 2,4 százalékos államháztartási hiánycélt az államháztartásért felelős államtitkár. Banai Péter Benő az M1-en azt mondta: a kedvező reálgazdasági folyamatoknak köszönhetően csökkenni fog az államadósság GDP-hez mért szintje. Kiemelte: az első félévben 4,7 százalékkal bővült a gazdaság, így az egész éves bővülés meghaladhatja a 4 százalékot.

Az unió agrárbiztosa szerint emelni kellene a tagállamok befizetését a mezőgazdaságra fordítandó támogatások szinten tartásához. Phil Hogan egy budapesti tanácskozáson azt mondta: ehhez 5 nettó befizető tagállam egyelőre nem járul hozzá. Nagy István agrárminiszter megerősítette: Magyarország hajlandó emelni befizetéseit azért, hogy a támogatási összegek legalább a jelenlegi szinten maradjanak.

November közepén kapják meg az érintettek a nyugdíjprémiumot – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A tájékoztatás szerint a 2,5 millió jogosult a tavalyinál magasabb összeget kap kézhez. Minden nyugdíjas, akinek a járadéka eléri a 80 ezer forintot, a maximális 18 ezer forintra számíthat.

Az idén 6 pályázó nyerte el a Családbarát munkahely címet. A család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a díjátadón úgy fogalmazott: ma már versenyképességi tényező a családbarát szellem a munkaerőpiacon. Novák Katalin bejelentette: a közigazgatás átszervezésénél érvényesíteni fogják a családbarát szempontrendszert.

Az élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár szerint Magyarország jó úton halad a háztartások élelmiszerpazarlása elleni küzdelemben. Zsigó Róbert az unió támogatásával megvalósuló kezdeményezés céljának nevezte, hogy 2020-ig 8 százalékkal csökkenjen a magyar háztartások élelmiszerhulladéka.

A német kancellár szerint Európának közösen kell megvédenie értékeit. Angela Merkel az uniót fenyegető jelenségek között említette az egyre nagyobb teret nyerő nacionalizmust. Úgy vélte: a migrációt a közösségnek a saját érdekeinknek megfelelően kell irányítani, ugyanakkor az eddigiekhez hasonlóan kell szolidaritást vállalni a segítségre szorulókkal.

A NATO-főtitkár szerint a hágai székhelyű Vegyifegyver-tilalmi Szervezet ellen áprilisban elkövetett orosz kibertámadás komoly, mert része egy már korábban látott taktikának. Jens Stoltenberg azt mondta: Moszkva hibrid taktikát használ, beleértve a kibertámadásokat is, azzal a céllal, hogy beavatkozzon más országok demokratikus folyamataiba, illetve nemzetközi intézményeket támadjon meg.

Az orosz külügyminiszter szerint mielőbb helyre kell állítani a párbeszédet Oroszország és az Európai Unió között. Szergej Lavrov az olasz hivatali partnerével folytatott megbeszélés után kiemelte: Moszkva abban érdekelt, hogy az unió erős, kiszámítható partner legyen. Enzo Moavero Milanesi olasz külügyminiszter úgy vélte: ki lehet küszöbölni azokat az okokat, amelyek miatt az Európai Unió és Oroszország szankciókat vezetett be egymás ellen.

Kölcsönös sérelmeiknek hangot adva kezdődött az amerikai és a kínai külügyminiszter megbeszélése Pekingben. Az amerikai vezetés súlyosan aggályosnak tartja a kínai intézkedéseket, amelyekről mielőbb tárgyalni akar. Peking viszont úgy látja: Washington erősítette a két ország közötti kereskedelmi vitákat.

Két amerikai közgazdász kapta a közgazdasági Nobel-emlékdíjat. William Nordhaus, a Yale Egyetem tanára a klímaváltozás gazdasági hatásainak vizsgálatában végzett munkájával érdemelte ki a díjat. Paul Romer, aki január végéig a Világbank főközgazdásza és alelnöke volt, az endogén növekedés elméletének kidolgozásában végzett úttörő munkájáért kapta az elismerést.

Címlapról ajánljuk
Testvérnép a cseh és a szlovák, a kormányok között még sincs béke

Testvérnép a cseh és a szlovák, a kormányok között még sincs béke

„El kell telnie még egy kis időnek a kormányközi tárgyalások újraindításához” – jelentette ki Peter Pellegrini szlovák államfő, miután Prágában fogadta őt Petr Pavel cseh köztársasági elnök. Egyetértettek abban, hogy az eltérő vélemények egyes konkrét ügyekben nem ronthatják magát a cseh-szlovák viszonyt. Peter Pellegrini megjegyezte, hogy Szlovákia növelte lőszergyártási kapacitásait, és ezzel hozzájárul a lőszerszállítással kapcsolatos cseh kezdeményezés sikeréhez.

Orbán Viktor: ez egy pimaszság az európai választókkal szemben

A versenyképesség lesz a magyar EU-elnökség egyik prioritása, a programtervezetet pedig szinte minden ország támogatja. A magyar kormány nem támogatja Ursula von der Leyen újraválasztását az Európai Bizottság élén – többek között ezekről beszélt a miniszterelnök az EU-csúcson tartott sajtótájékoztatóján.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.28. péntek, 18:00
Magyarics Tamás
külpolitikai szakértő, az Eötvös Loránd Tudományegyetem emeritus professzora
Konszenzus nélkül, de megválasztották az EU új vezetőit

Konszenzus nélkül, de megválasztották az EU új vezetőit

Csütörtök este az uniós vezetők megállapodtak a blokk következő öt évre szóló politikai vezetéséről. Ursula von der Leyent újra megválasztották az Európai Bizottság elnökének egy második ciklusra, António Costát az Európai Tanács elnökének, Kaja Kallast pedig a külügyi és biztonságpolitikai főképviselői tisztségre. A vezetők jóváhagyták a stratégiai menetrendet is, amely a kinevezettek jövőbeli munkáját körvonalazza. Orbán Viktor magyar és Giorgia Meloni olasz miniszterelnökök voltak csak különutasok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×