eur:
393.81
usd:
365.11
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Szijjártó: az ENSZ-csomag további elvándorlási hullámokat indít meg - a nap hírei

A lehető legrosszabb lépésnek nevezte a migrációs ENSZ-csomagot a külgazdasági és külügyminiszter. Ellenállást hirdetett a kormány leváltásáért a Jobbik. A kilakoltatások azonnali leállítását követeli a Demokratikus Koalíció. A nap legfontosabb hírei szeptember 29-én.

A lehető legrosszabb lépésnek nevezte az ENSZ intézkedési tervét a migráció kezelésére a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter a világszervezet New York-i közgyűlésén tartott felszólalásában úgy fogalmazott: a csomag veszélyes folyamatokat, további elvándorlási hullámokat indít meg. Megismételte: a kormány nem támogatja a tervezetet, mert az szembemegy a magyar érdekekkel.

A honvédelmi miniszter szerint a magyar katonák győzelme a lelkükben született meg 1848. szeptember 29-én. Benkő Tibor a pákozdi csata 170. évfordulóján a katonai emlékparkban rendezett ünnepségen felidézte, hogy a közeli Mészeg-hegy tövében vívta első győztes csatáját a honvédsereg, hogy kivívja Magyarország és a magyarok függetlenségét és szabadságát.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szerint az iskolának nem a semlegességre kell nevelnie, hanem arra, hogy az emberek tudjanak és merjenek elköteleződni valami mellett. Rétvári Bence a szobi Szent László Gimnázium évfordulós ünnepségen úgy fogalmazott: az iskolai nevelés kulturálisan és világnézetileg sem lehet független, mert Magyarország keresztény gyökerű államisággal rendelkezik.

Beregszászon megnyílt a Mathias Corvinus Collegium fiataltehetség-programjának első külhoni oktatási centruma. Fábián Németh Beáta, a központ igazgatója közölte: 25 általános iskolás olyan területeken szerezhet tapasztalatokat, mint az egészségügyi tudatosság, robotika, pénzügyi ismeretek, történelem, művészetek.

Ellenállást hirdetett az Orbán-rendszer leváltásáért a Jobbik a párt huszadik kongresszusán. A tanácskozás után Sneider Tamás elnök hangsúlyozta: pártja hiteles alternatívát akar kínálni mindenkinek, aki kormányváltást, rendszerváltást szeretne elérni egy olyan rendszerben, amely egyre inkább diktatórikus, lenézi a magyar embereket és korrupt.

A kilakoltatások azonnali leállítását követeli a kormánytól a Demokratikus Koalíció. Niedermüller Péter, az ellenzéki párt alelnöke azt mondta: tavaly már naponta átlagosan tíz család került az utcára, ami a 2012-es adat háromszorosa. A DK a helyzet megoldására nyolcpontos csomagot dolgozott ki, amelynek első eleme a kilakoltatások azonnali leállítása.

A britek csaknem fele szerint a kormányfő valójában az Európai Unióban tartaná az Egyesült Királyságot. A legnagyobb brit közvélemény-kutató csoport, a YouGov felmérése alapján a megkérdezettek 48 százaléka úgy látta, hogy a miniszterelnök inkább a további uniós tagságot választaná, ha nem tartana saját pártja és a közvélemény Brexit-párti táborának reakciójától.

Koszovó fővárosában több ezren tüntettek azért, az államfő szakítsa meg a területcseréről folytatott tárgyalásokat Szerbiával. Aleksandar Vučić szerb államfő nemrég felvetette, hogy Koszovó megkaphatná a többségében albánok lakta Preševo-völgyet, cserébe Szerbiához kerülnének a főként szerbek lakta észak-koszovói városok.

Donyecki hivatalos források szerint az elnökjelölt rendezte meg a merényletet a helyi kommunista párt kongresszusán. A szakadár terület hírügynöksége helyi rendvédelmi forrásokra hivatkozva közölte: a robbantástól Ihor Hakimzjanov a népszerűsége növekedését várta. A detonációban az elnökjelölttel együtt négyen sebesültek meg, közülük hárman kórházba kerültek.

Pótlólagos vizsgálatra utasította az amerikai elnök a Szövetségi Nyomozó Irodát Brett Kavanaugh főbírójelölt ügyében, akit több nő is szexuális zaklatással vádolt meg. Donald Trump arról tájékoztatott, hogy a szenátus igazságügyi bizottságának kérésére utasította újabb vizsgálatra az FBI-t, hogy ezáltal naprakészebbé váljanak a főbírójelölt aktái. A szenátus a vizsgálat végéig elhalasztotta a szavazást a jelöltről.

A hágai székhelyű Nemzetközi Bírósághoz fordult a Palesztin Hatóság, mert álláspontja szerint az Egyesült Államok megsértette a nemzetközi jogot azzal, hogy Tel-Avivból Jeruzsálembe költöztette nagykövetségét. A palesztin vezetés azt követeli az ENSZ törvényszéktől, hogy szólítsa fel Washingtont diplomáciai képviseletének eltávolítására a városból. Donald Trump amerikai elnök tavaly decemberben ismerte el Jeruzsálemet Izrael fővárosának.

Az Indonéziához tartozó Celebesz szigetén a legutóbbi jelentések szerint 384-en meghaltak és több százan megsérültek a pénteki két nagy erejű földrengésben és az azt követő szökőárban. A sziget középső részét megrázó 7,7-es erősségű földmozgások miatt két méter magas cunami alakult ki.

Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×