eur:
392.91
usd:
355.66
bux:
72865.31
2024. szeptember 1. vasárnap Egon, Egyed
A Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar homlokzata a VIII. kerület Vas utca 17-ben. MTVA/Bizományosi: Róka László  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Róka László

Oxforddal, Cambridge-dzsel és a Stanforddal egy listán 7 magyar egyetem

Hét magyar egyetem került fel a londoni székhelyű Times Higher Education friss világrangsorába, köztük a Semmelweis Egyetem teljesített a legjobban.

A Semmelweis Egyetem 401-500. helyen végzett a Times Higher Education (THE) rangsorában, ezzel megőrizte korábbi helyét, bár a részeredményekben javítani tudott - áll az intézmény közleményében.

A listán több mint 1250 egyetem szerepel, a bekerült hét magyar felsőoktatási intézmény közül a Semmelweis Egyetemet sorolták a legjobb helyre.

Öt terület mutatóit nézik

A világrangsor készítői öt terület mutatói alapján mérik az intézményeket:

  • az oktatási környezet,
  • a kutatás,
  • az idézettség,
  • az ipari bevételek,
  • a nemzetközi orientáció.

A Semmelweis Egyetem ez utóbbiban teljesített a legjobban, ami az intézmény közleménye szerint ami a külföldi hallgatók és oktatók arányának és a nemzetközi együttműködésben született publikációknak köszönhető. Ugyanakkor, mint írják,

a többi mutató területén is sikerült javítania eredményein az egyetemnek az előző évhez képest.

A hazai felsőoktatási intézmények közül

  • a 601-800. helyen végzett az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Pécsi Tudományegyetem és a Szegedi Tudományegyetem,
  • 801-1000. közötti helyre sorolták a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemet és a Debreceni Egyetemet,
  • míg a Budapesti Corvinus Egyetem az 1001+ kategóriába került.

A világranglista első három helyezettje az Oxfordi Egyetem, a Cambridge-i Egyetem és a Stanford, de az első tízben is csak brit és amerikai egyetem vannak

A lista készítői külön megjegyzik, hogy évek óta először az Ázsia legjobbja egy kínai egyetem - a Tsinghua University -, amely bekerült a 30-as elitbe, letaszítva a 22. helyről a korábbi kontinensvezető szingapúri egyetemet (most a 23.) és megelőzve az évekig előkelő helyen szereplő tokiói egyetemet is. Az teljes listát itt tekintheti meg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.02. hétfő, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
Újabb fordulat az orosz-ukrán konfliktusban - Háborús híreink szombaton

Újabb fordulat az orosz-ukrán konfliktusban - Háborús híreink szombaton

Az orosz-ukrán háború újabb fordulatot vett, miután Kijev katonai műveletet indított az oroszországi Kurszki területen. A NATO főtitkára, Jens Stoltenberg a Welt am Sonntag német hetilapnak adott nyilatkozatában reagált az eseményekre. Eközben pénteken késő este az oroszországi Belgorod városát ukrán támadás érte, ami öt halálos áldozatot követelt, és 46 ember sérült meg - jelentette be Vjacseszlav Gladkov, a térség kormányzója. Az incidens során 37 embert, köztük hét gyermeket kórházba kellett szállítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. augusztus 31. 22:10
×
×
×
×