eur:
393.57
usd:
368.11
bux:
66472.08
2024. április 25. csütörtök Márk
Tarlós István főpolgármester (j) és Dabóczi Kálmán, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója (b) a Fővárosi Közgyűlés ülésének kezdete előtt a Városháza dísztermében 2018. április 25-én.
Nyitókép: Koszticsák Szilárd

Lapértesülés szerint újraindul a főpolgármesteri posztért Tarlós István

A Népszava úgy tudja, hogy tartalmi ügyekben megszületett az egyezség, már csak a kormány és a főváros között létrejött megállapodás bejelentésének körülményei kérdésesek.

A lap több, egymástól független forrásra hivatkozva ír arról, hogy a jelenlegi főpolgármester és Orbán Viktor miniszterelnök négyszemközt tárgyalt, a megbeszélések nyomán pedig teljesült Tarlós István két legfontosabb feltétele: nem változtatnak Budapest közigazgatási rendszerén, és jelentős fejlesztési pénzekhez jut a főváros, még ha ezek nagy része a Miniszterelnökségen keresztül, Fürjes Balázs, Budapest és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár felügyeletével érkezik is majd.

Ma ülésezik a Fővárosi Közgyűlés, ezután Tarlós Szentpétervárra utazik, így legkorábban a jövő hét elején jelenthetik be a megállapodást - írja a lap, amely azt is tudni véli, hogy a Fideszben úgy látják, Tarlós Istvánnak nincs esélyes kihívója a baloldalon.

Duna-parti tervek, új főkapitány

A Fővárosi Közgyűlés egyébként több kerületet érintő Duna-parti tervekről, testvérvárosi megállapodásról, valamint az új budapesti rendőrfőkapitány kinevezésének támogatásáról is dönthet mai ülésén, amelyen várhatóan több mint hatvan előterjesztést tárgyalnak meg.

A képviselők elfogadhatják az I., a III., a IV, a XIII., a XXII. kerületi partszakaszokra, valamint a Népsziget területére vonatkozó Duna-parti építési szabályzatokat. A tervek között szerepel például az, hogy az újpesti Palotai-sziget belső területén sportcélú mintaberuházást valósíthatnának meg: sportpályákat, sport- és rekreációs épületeket hoznának létre, amelyek összesen 16 sportág igényeit biztosíthatnák.

A testület jóváhagyhatja a ciszjordániai Betlehem és Budapest között nemrégiben megkötött testvérvárosi megállapodást, amelynek keretében lehetőség nyílik az együttműködésre a klasszikus kultúra, a turizmus és zarándoklat, az ifjúság és sport, valamint a történelmi és kulturális örökség védelme és megőrzése területén.

A Fővárosi Közgyűlés támogathatja Terdik Tamás kinevezését budapesti rendőrfőkapitánnyá.

A jelenlegi rendőrfőkapitány, Bucsek Gábor szeptember 30-án távozik a posztjáról, miután vezetői kinevezését saját kérésére vonta vissza a belügyminiszter, aki - az országos rendőrfőkapitány javaslatára - Terdik Tamást kívánja kinevezni.

A testület jóváhagyhatja azt is, hogy a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. a pesterzsébeti sós-jódos gyógyfürdő és strand újjáépítésére és fejlesztésére, a Király Gyógyfürdő fejlesztésére, valamint a Rác fürdő újranyitására összesen 3 milliárd forintos hitelt vehessen fel.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Gyenge az amerikai gazdaság, ütik a tőzsdéket

Gyenge az amerikai gazdaság, ütik a tőzsdéket

Lefordultak az irányadó európai tőzsdék a mai amerikai GDP-adatok és munkanélküliségi statisztikák közlését követően. A makoradatok mellett a vállalati gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten az amerikai technológiai óriásokon van a hangsúly, amelyek közül a Meta csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével. Itthon nagyban zajlanak az éves rendes közgyűlések, ma a Richter és a Mol tartja közgyűlését. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 15:01
×
×
×
×