INFORÁDIÓ 
2021. január 19. kedd
Márió, Sára

belváros

parkolás

lipótváros

Elkerített építési terület az Erzsébet híd pesti felhajtójánál 2018. szeptember 5-én. A kéménymentes belváros projekt keretében a Főtáv Budapesti Távhőszolgáltató Zrt. a Rác fürdőtől a Városház utcáig, az Erzsébet hídon át haladó stratégiai távhővezetéket épít ki.

Új parkolási rendszert tesztelnek a belvárosban

Infostart / MTI

Az V. kerületi parkolókba telepített szenzorokkal működő alkalmazás folyamatosan mutatja a szabad kerületi parkolóhelyeket.

A belvárosi forgalom 30 százaléka parkolóhelyet keresőkből áll, ezért.Szentgyörgyvölgyi Péter, a Belváros-Lipótváros polgármestere azt mondta, mindent elkövetnek a tranzitforgalom csökkentése érdekében.

Mint mondta, az év végéig tesztidőszakban 135 szenzort működtetnek a parkolókban, a távlati cél az, hogy egész Budapesten kifejlesszék a szenzorok hálózatát, amivel kevesebb dugó lesz. A polgármester arról is beszélt, hogy mintegy hatezer kérdőívet küldtek ki a beruházást megelőzően, az eredményből pedig kiderült, hogy a válaszadók 42 százaléka használná az alkalmazást, ezért kezdtek bele a fejlesztésbe.

Az okosparkolási rendszer fontos állomás a tranzitforgalom csökkentéséhez, és jelentős lépés az okosváros felé vezető úton.

A parkolási díjakból származó bevételt forgatják vissza egy olyan eszköz létrehozásába, amely hatékonyan segíti mind az itt élő, mind a belvárosban parkolni szándékozó autósokat

- mondta Szentgyörgyvölgyi Péter.

Király István, a Vodafone Magyarország vállalati szolgáltatásokért felelős vezérigazgató-helyettese azt mondta, hogy az alkalmazás úgynevezett NB-IoT technológiát használ. A mobilhálózaton elérhető technológia kis adatátvitelre használható, alacsony energiafelhasználású. Az okosvárosokban ez a technológia szerinte gyorsan el fog terjedni. A parkolóba beépített eszközben egyebek között SIM-kártya chip található, öt évre garantált élettartamot biztosító elemmel.

A parkolóhely foglaltságát figyelő szenzorok ellenőrzik, hogy a parkolóhely foglalt vagy szabad, a Vodafone NB-IoT hálózatát használva jelezne a központi szervereknek. A sofőrök mobil alkalmazáson keresztül láthatják a szabad parkolóhelyeket, ahova az általuk preferált navigációs szoftver, majd a közelbe érve az okos parkolás-segítő alkalmazás a legrövidebb úton irányítja őket. Emellett a parkolódíj fizetését is elindíthatják az alkalmazásban - mondta Király István.

Nyitókép: MTI Fotó: Kovács Tamás
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018