eur:
393.85
usd:
367.97
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

Baktériumtól betegedtek meg tömegesen Domoszlón és Kisnánán

Az ivóvízben is kimutatták a hányást, hasmenést, magas lázat okozó Campylobacter nevű baktériumot.

Az első vizsgálati eredmények alapján Campylobacter nevű baktérium okozta a hányással, hasmenéssel, magas lázzal járó tömeges megbetegedéseket Domoszlón és Kisnánán.

A Heves Megyei Kormányhivatal tájékoztatása szerint a laboratóriumi vizsgálatok a vízben is azonosították a kórokozót. Az ivóvízhálózat üzemeltetője megkezdte a szükséges minőségjavító beavatkozásokat, a hatóság a vízfogyasztás korlátozását fenntartja mindaddig, míg a megismételt vizsgálatok negatívnak bizonyulnak.

Az eddigi eredmények mindkét érintett település esetében többszörös mikrobiológiai szennyezettséget tártak fel,

a kórokozók között a szakembereknek sikerült azonosítaniuk a megbetegedéseket okozó baktériumot is. A népegészségügyi hatóság korábbiakban elrendelt, a vízfogyasztás korlátozására vonatkozó intézkedése indokoltnak és elégségesnek bizonyult. A hatóságok a továbbiakban arra keresik a választ, hogy honnan, milyen úton szennyeződhetett a települések vízellátó rendszere - olvasható a közleményben.

A Heves Megyei Kormányhivatal szeptember 18-án értesült a megbetegedésekről, és a szakemberek a járványügyi és élelmiszer-biztonsági vizsgálatokat haladéktalanul megkezdték. A háziorvosok jelentése szerint a hányással, hasmenéssel, magas lázzal járó megbetegedések szeptember 15-én kezdődtek, legtöbben az első három napon betegedtek meg. Az orvoshoz fordulók száma a hétvégére jelentősen csökkent, hétfőig összesen kétszáz beteget regisztráltak.

A közleményben felhívták a Domoszlón és Kisnánán élők figyelmét, hogy

a határozat visszavonásáig a vezetékes víz ivásra, fogmosásra, étel-, illetve italkészítésre, babafürdetésre és mosogatásra továbbra is csak korlátozottan, kizárólag legalább ötperces forralás után ajánlott.

Változatlanul fontos, hogy mindenki a megszokottnál is alaposabban és gyakrabban mosson kezet szappannal, meleg folyóvízben. Ha pedig hasmenéses, hányásos, lázas beteggel érintkeznek, kézmosáshoz javasolt kiskereskedelmi, gyógyszertári forgalomban kapható, fertőtlenítő hatású folyékony szappan használata. A fertőzés terjedésének kockázata a beteg környezetének fertőtlenítőszeres takarításával ugyancsak hatékonyan csökkenthető.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×