INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 28. hétfő
Vencel

rendőrség

ellenőrzés

közlemény

Speedmarathon nemzetközi akció.

Nagyot változtat a rendőrség a magyar autósok ellenőrzésén

Infostart

Vége annak az időszaknak, hogy az ellenőrzéseket előre bejelentik és jól látható módon végzik.

Egy a police.hu oldalon megjelent közleményből alapvető változások derülnek ki a közlekedők ellenőrzésében. "Az intézkedési kultúraváltás részeként a rendőrség vállalást tett a közlekedők irányába az előre bejelentett, jól látható módon végzett ellenőrzésekkel" - áll a közleményben, de mára bebizonyosodott, hogy a rendőrség e vállalásával egyre inkább magára marad.

A baleseti számok a változatlan rendőrségi gyakorlat és ellenőrzési intenzitás mellett nőttek, és az előre bejelentett, jól látható módon végzett ellenőrzések nem jelentenek általános visszatartó erőt.

"A közlekedők egy része csak addig tartja be a szabályokat, amíg úgy érzi, hogy a hatóság látóterében van, és esetleges mulasztásának elmarasztalás lehet a következménye"

- állapítja meg a közlemény.

A közlekedési helyzet javítása, a balesetek számának csökkentése érdekében a rendőrség a jogszabályok által biztosított keretek között

szükségesnek látja az ellenőrzési módszerek, eszközök bővítését.

Mivel jogszabály nem határozza meg, hogy az ellenőrzéshez használt készüléket a közlekedők számára jól láthatóan kell elhelyezni, ebből az is következik, hogy azok akár rejtve is használhatók. Az ellenőrzéseknek ez a módja nemzetközileg elfogadott gyakorlat, Európa számos országában alkalmazzák.

Mindezekre tekintettel az elkövetkező időszakban a rendőrség közlekedésrendészeti akciókkal és kampányokkal lép fel a legveszélyesebb közlekedési magatartások ellen, mint például

  • a sebességtúllépés
  • az ittas vagy bódult állapotban történő járművezetés
  • a gyorsforgalmi utakon a leállósáv használata
  • a passzív biztonsági eszközök használatának elmulasztása

A programok között prioritást élvez a gyalogosok, a kerékpárosok és a motorkerékpárosok védelme.

"Az ellenőrzések célja nem a bírságbevételek növelése, hanem a negatív folyamatok megfékezése, a közlekedésbiztonsági helyzet javítása" - áll a közleményben.

Nyitókép: MTI
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018