eur:
394.43
usd:
369.69
bux:
65295.05
2024. április 19. péntek Emma
Speedmarathon nemzetközi akció.
Nyitókép: MTI

Nagyot változtat a rendőrség a magyar autósok ellenőrzésén

Vége annak az időszaknak, hogy az ellenőrzéseket előre bejelentik és jól látható módon végzik.

Egy a police.hu oldalon megjelent közleményből alapvető változások derülnek ki a közlekedők ellenőrzésében. "Az intézkedési kultúraváltás részeként a rendőrség vállalást tett a közlekedők irányába az előre bejelentett, jól látható módon végzett ellenőrzésekkel" - áll a közleményben, de mára bebizonyosodott, hogy a rendőrség e vállalásával egyre inkább magára marad.

A baleseti számok a változatlan rendőrségi gyakorlat és ellenőrzési intenzitás mellett nőttek, és az előre bejelentett, jól látható módon végzett ellenőrzések nem jelentenek általános visszatartó erőt.

"A közlekedők egy része csak addig tartja be a szabályokat, amíg úgy érzi, hogy a hatóság látóterében van, és esetleges mulasztásának elmarasztalás lehet a következménye"

- állapítja meg a közlemény.

A közlekedési helyzet javítása, a balesetek számának csökkentése érdekében a rendőrség a jogszabályok által biztosított keretek között

szükségesnek látja az ellenőrzési módszerek, eszközök bővítését.

Mivel jogszabály nem határozza meg, hogy az ellenőrzéshez használt készüléket a közlekedők számára jól láthatóan kell elhelyezni, ebből az is következik, hogy azok akár rejtve is használhatók. Az ellenőrzéseknek ez a módja nemzetközileg elfogadott gyakorlat, Európa számos országában alkalmazzák.

Mindezekre tekintettel az elkövetkező időszakban a rendőrség közlekedésrendészeti akciókkal és kampányokkal lép fel a legveszélyesebb közlekedési magatartások ellen, mint például

  • a sebességtúllépés
  • az ittas vagy bódult állapotban történő járművezetés
  • a gyorsforgalmi utakon a leállósáv használata
  • a passzív biztonsági eszközök használatának elmulasztása

A programok között prioritást élvez a gyalogosok, a kerékpárosok és a motorkerékpárosok védelme.

"Az ellenőrzések célja nem a bírságbevételek növelése, hanem a negatív folyamatok megfékezése, a közlekedésbiztonsági helyzet javítása" - áll a közleményben.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Kezd magára találni a forint

Kezd magára találni a forint

A hajnali órákban toltak egy szintet a forint euróval szembeni árfolyamán, melynek nyomán a kurzus a 394-es szintről a 396-os szint közelébe ugrott, majd legalább olyan gyorsan szúrt vissza a nyitószintig. Délelőtt viszont lassan tovább veszített értékéből a magyar deviza, de délután az euró dollárhoz képesti erősödését a forint is lekövette. Az izraeli válaszcsapás hírére a befektetők ismét kockázatkerülő üzemmódba kapcsoltak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×