A mustgáz alapvetően szén-dioxid, ami a gyümölcsben található cukor erjedése során keletkezik, ilyenkor a cukorból alkohol lesz, és ennek a folyamatnak a melléktermékeként keletkezik szén-dioxid, amelynek a népies elnevezése mustgáz - közölte Hajdu Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.
"Ez a gáz nehezebb a levegőnél, ezért a pincéket vagy a présházak alacsonyabban fekvő részét jellemezően a padlótól felfelé a plafon irányába haladva tölti fel" - tette hozzá.
Ennek megelőzésére egy kerti szerszámon elhelyezett mécsest kell meggyújtani, és a lábunk előtt tartva belépni a pincébe, ahol vélhetően megindult az erjedési folyamat.
Ha már nincs megfelelő mennyiségű oxigén ahhoz, hogy a gyertya lángja égjen, akkor már az emberi szervezet számára sincs megfelelő mennyiség, tehát el kell hagyni ezt a helységet
- hívta fel a figyelmet Hajdu Márton.