eur:
392.83
usd:
367.92
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Nyitókép: Pixabay.com

Polgármesterek keltek ki a rezsicsökkentés miatt

A Belügyminisztériumhoz és a Miniszterelnökséghez fordul a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége annak érdekében, hogy az újabb tüzelőtámogatást ne természetben kelljen kiosztani, hanem a juttatást készpénzben adhassák tovább a háztartásoknak.

Még a választások előtt, márciusban jelentette be a rezsicsökkentést a miniszterelnök: ennek értelmében minden család 12 ezer forintot jóváírhat a gázszámlájából. Orbán Viktor a döntést a rendkívüli hideggel indokolta. „Akik nem gázzal fűtenek, hanem távfűtést vesznek igénybe, számukra ugyanezt a mértékű jóváírást fogjuk biztosítani” – mondta akkor a miniszterelnök. A hagyományos módon fűtőknek – szenet vagy fát égetőknek – azt ígérte: egymilliárd forinttal növelik az erre a célra szolgáló szociális pénzügyi keretet.

Azok, akik eddig nem részesültek sem a márciusi gáz- és távhő-, sem pedig az áprilisi tüzelőakcióban, 12 ezer forint értékű tűzifát, szenet, palackos és tartályos pb-gázt, fűtőolajat, illetve pelletet/brikett igényelhetnek. Az 1600 lelkes Csongrád megyei Kübekháza polgármestere logikátlannak tartja a kormány lépését és úgy véli: tűzifa helyett jobb lenne, ha készpénzt adnának az érintetteknek. Molnár Róbert szerint ugyanis a rezsicsökkentés így többe kerül, mintha pénzben adnák, hiszen a tüzelőanyagok szállítását is ki kell fizetni – erre pedig sem az önkormányzatnak, sem az érintetteknek nincs pénze.

Mint a községvezető elmondta, érti, hogy a kormányzat attól fél, ha pénzben adná a juttatást, az arra jogosultak esetleg másra költenék,

„de a magyar társadalom nem egy kocsmatöltelék, hogy mindenki eligya a pénzét”.

„Olyan jó lenne, ha nem íróasztal mellől, idióta törvényeket hoznának, hanem egy kicsit a valósághoz igazítanák” – fogalmazott, hozzátéve örülne, ha az ország vezetői felfigyelnánek az emberi életekre és sorsokra, „és ne a saját hangjukba gyönyörködjenek”.

Bár a a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke egyetért a téli rezsicsökkentéssel, Schmidt Jenő szintén amellett érvel, hogy a 12 ezer forintot adják oda azoknak is, akik nem gázzal fűtenek. A szervezet vezetője az önkormányzatokra jutó jelentős költség mellett – melyre nincs kellő forrásuk – kiemelte a feladattal járó adminisztrációs terhet is.

Az igénylést a polgármesteri hivatalban lehet benyújtani, a kitöltött nyomtatványt pedig legkésőbb október 15-ig kell visszavinni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×