eur:
393.82
usd:
365.64
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Az új mobil árvízvédelmi fal egyik betétgerendáját teszi helyére egy szakember a Csepeli Szabadkikötőben tartott műszaki próbán 2018. augusztus 28-án.
Nyitókép: Mohai Balázs (MTI)

Különleges létesítmény védi a csepeli kikötőt

A csepeli Szabadkikötőben átadták az új mobil árvízvédelmi falat, a létesítmény műszaki próbája sikeres volt – közölte a Mahart Szabadkikötő Zrt. vezérigazgatója.

A csepeli kikötő Magyarország legnagyobb áruforgalmi kikötő, árvíz esetén pedig megszűnik a rakodás, ezért van óriási jelentősége az áradástól óvó falnak – hangsúlyozta Sztilkovics Szávó. A mély – 6-8 méterre lenyúló – alapozásnak köszönhetően a létesítmény az árvíz szintjét el nem érő magas vízszinttel szemben is védi a területet – tette hozzá.

Budapest, 2018. augusztus 28.
Az új mobil árvízvédelmi fal betétgerendái a Csepeli Szabadkikötőben tartott műszaki próbán 2018. augusztus 28-án.
MTI Fotó: Mohai Balázs
Az új mobil árvízvédelmi fal betétgerendái a Csepeli Szabadkikötőben tartott műszaki próbán (MTI Fotó: Mohai Balázs)

A műszaki próba során a beszállító cég bemutatta a kikötői alkalmazottaknak, hogy hogyan kell összeszerelni a mobil alumínium szerkezetet. Erről fotó- és videódokumentáció is készült, hogy a következő generáció is elsajátíthassa ezt a tudást.

„Reményeink szerint ez a műszaki létesítmény sok évtizeden keresztül képes itt funkcionálni és védeni a kikötőt”

– fogalmazott. Az eszköznek – 150 millió forintért – tárolócsarnokot is kialakítottak.

Budapest, 2018. augusztus 28.
Az új mobil árvízvédelmi fal oszlopait teszi helyére egy szakember a Csepeli Szabadkikötőben tartott műszaki próbán 2018. augusztus 28-án.
MTI Fotó: Mohai Balázs
Az új mobil árvízvédelmi fal oszlopait teszi helyére egy szakember a Csepeli Szabadkikötőben tartott műszaki próbán (MTI Fotó: Mohai Balázs)

A vissza nem térítendő uniós és hazai támogatásból megvalósított beruházás összköltsége 1,36 milliárd forint volt. A kedvező időjárási viszonyoknak köszönhetően fél évvel a határidő előtt fejeződnek be a munkálatok.

A Mahart Szabadkikötő Zrt. vezérigazgatója szerint hamarosan jelentős esőzések lesznek, ekkor pedig jó szolgálatot fog tenni a mobil árvízvédelmi fal.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×