eur:
393.83
usd:
364.67
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: KIKA

Ezekre költik a legtöbbet a magyar szülők az iskolakezdés előtt (x)

Évről évre egyre többe kerül a szülőknek az őszi iskolakezdés: ma már gyermekenként átlagosan közel 20 ezer forintot költenek, de év közben is vannak plusz kiadások. Az olyan alapkellékek mellett, mint a füzetek, írószerek vagy az iskolatáska, ilyenkor szükség lehet például új bútorokra, illetve a különféle informatikai eszközök is egyre több iskolásnál számítanak alapvetőnek. De hogyan gazdálkodják ezt ki a magyar családok, és mit lehet elrontani a vásárlásnál? A KIKA lakberendezési lánc szakértő segítségével gyűjtötte össze, hogy milyenek az ideális körülmények az otthoni tanuláshoz.

Két hét múlva indul a következő tanév, ami nemcsak a gyermekeknek jelent kihívást, hanem a szülőknek is. A legtöbb családnak igen megterhelő anyagilag ez az időszak, így ilyenkor általában megnövekszik a hitelek iránti kereslet. A KSH tavalyi felmérése alapján az iskolakezdés gyermekenként 19 600 forinttal terheli meg a magyar háztartások költségvetését, év közben pedig havonta átlagosan 17 500 forintot fordítanak iskoláztatással kapcsolatos költségek fedezésére. Nézzük, milyen típusú termékek jelentik a legnagyobb kiadást a magyar szülőknek ebben az időszakban, és hogyan gazdálkodják ki a közel 20 ezer forintos összeget.

Mire megy el 20 ezer forint?

Az olyan alapkellékek mellett, mint a füzetek, írószerek vagy az iskolatáska, szükség lehet új bútorokra, informatikai eszközökre, egyetemista gyermekek esetében pedig lakásbérlésre. Így már nem is tűnik túlzásnak a fenti, csaknem 20 ezer forint. Ráadásul bővül a termékkínálat: a hagyományos eszközök helyett a népszerű animációs karakterekkel díszített füzetek és táskák hódítanak, amelyeket gyakran többszörös áron lehet megvásárolni. A kiadások növekedése ezenkívül annak is köszönhető, hogy a mai elsősöknek jelentős része már rendelkezik mobiltelefonnal, illetve tablettel. A középiskolások körében pedig gyakorlatilag nincs olyan diák, akinek ne lenne mobiltelefonja, laptopja vagy tabletje.

Az informatikai eszközök mellett a másik jelentős kiadást a bútorok jelentik. A KIKA tapasztalatai alapján a családok átlagosan 35-40 ezer forintból fedezik az iskolakezdési bútorvásárlást, de persze nagy a szórás, hiszen minden attól függ, hogyan képzeli el a család a megfelelő tanulósarkot, és mennyi pénzt tud rászánni.

A lakberendezési lánc szerint a bútorok beszerzése már augusztus elején megkezdődik, hiszen a megfelelő darabok kiválasztása hosszabb folyamat. A legtöbben a gyermekkel együtt indulnak el vásárolni, hogy biztosan az ő ízlésének és igényeinek megfelelő bútort válasszanak.

Így fedezik a kiadásokat magyar szülők

A fent említett egyszeri, de annál nagyobb kiadásokat nem minden család tudja kigazdálkodni a rendelkezésre álló keretből. Egy tavalyi banki felméréséből az derült ki, hogy

  • a magyar szülők több mint kétharmada elképzelhetőnek tartja, hogy a jövőben hitelt vesz fel gyermeke érdekében;
  • a felvett hitelösszegre elsősorban informatikai eszközök, bútorok és lakberendezési tárgyak vásárlása miatt van szükség, és a hazai felsőoktatási tandíjak finanszírozása is sokszor kölcsönökön keresztül történik.

Az iskolakezdési időszakban általában megnő a hitelek iránti kereslet: a legtöbben személyi kölcsönt vesznek fel, de sokan használják ki a hitelkártyák nyújtotta lehetőségeket, illetve a folyószámlahitelt is. Több áruházban, köztük a KIKA üzleteiben van lehetőség gyorskölcsönt igényelni, ami lehetővé teszi a részletfizetést. A kölcsön összege 30 ezertől 1 millió forintig terjedhet, a havi törlesztőrészlet pedig tartalmazza az ügyleti kamatot is.

Érdemes ilyenkor az akciókat is figyelni, hiszen már szinte minden áruház kínál iskolakezdési kedvezményeket a vásárlóknak. A lakberendezési lánc üzleteiben például egész augusztusban számos íróasztal, forgószék és kisebb irodai kiegészítő akciósan lesz kapható, az augusztus 23-i Nightshopping keretében pedig minden terméket 10 százalék kedvezménnyel lehet megvásárolni.

További lehetőség a családoknak, hogy a munkáltató saját döntése alapján évente egyszer részesítheti iskolakezdési támogatásban munkavállalóját, az úgynevezett Iskolai Erzsébet-utalvánnyal. Gyakorlatilag minden eszközre beváltható, ami taneszköznek minősülhet, tankönyvekre, írószerekre, ruházati cikkekre, sporteszközökre és bútorokra is.

Sokan hibáznak a vásárlásnál

A bútor valóban az alapvető kellékek közé tartozik, és ha költséghatékonyságra is törekszik az ember, nem érdemes alább adni az olyan igényekből, mint a minőség vagy az ergonomikus kialakítás – főleg a gyerekbútorok esetében. Az ifjúsági és az irodabútorok választéka ma már igen széles, és ez az árak szempontjából is igaz:

  • íróasztalt 8 490 és 70 000 forint között több árkategóriában lehet vásárolni;
  • a forgószékek ára 10 000 és 102 000 forint között mozog;
  • polcos elemekből 10 990 és 52 000 forint között válogathatunk, többféle méretben és kialakításban.

A KIKA felmérést készített arról, hogy a szülők mennyire tudják, hogy milyen a megfelelő kialakítású tanulósarok. Az eredmények szerint az alapokkal tisztában vannak, de akadnak tévhitek és homályosabb foltok is. Például többen úgy vélekedtek, hogy a dönthető asztallap egészségtelen testtartást eredményez, illetve, hogy nem célszerű LED-világítást használni, de egyik sem igaz.

A válaszokból szintén kiderült, sokan úgy vélik, hogy a meleg fény az optimális a leckeíráshoz, nemzetközi kutatások szerint azonban inkább a hideg fény javítja a tanulási képességeket. Kérdéses esetekben célszerű szakember vagy megfelelő ismeretekkel rendelkező eladó segítségét kikérni, hogy a tanulás ne menjen hosszú távon az egészség rovására. A lakberendezési lánc ezért gerincgyógyász szakorvos segítségével foglalja össze a legfontosabb tudnivalókat a minden szempontból megfelelő otthoni feltételek megteremtéséhez.

A szakértő szerint erre kell figyelni

Moravcsik Bence Balázs ortopéd szakorvos és gerincgyógyász szerint a megfelelő szék és íróasztal kombinációjának kiválasztása kulcsfontosságú. A széket a gyermek magasságához kell választani: fontos, hogy leérjen a lába, vagy kapjon elé lábtartót. A tökéletes szék támlája író és figyelő helyzetben is meg tudja támasztani a medencecsont tetejét és a derekat, ám nem túl hosszú, így nem gátolja a lapockák és a hát felső részének elhelyezkedését.

A szakember szerint az íróasztal magasságát úgy érdemes megválasztani, hogy a megfelelő széken ülve a gyermeknek ne kelljen görnyednie íráskor, hanem kényelmesen meg tudja támasztani a könyökét az asztallapon. Még jobb tartást biztosít, ha az asztallap dőlésszöge változtatható, feleslegesen terheli ugyanis a hátat és a gerincet, ha vízszintes felületen írunk, mivel ehhez lefelé kell hajtani a fejünket. Íráshoz 10 és 16 fok közötti szögben megdöntött felület az ideális, olvasásnál pedig még ennél is nagyobb szög kényelmes a hátnak.

Ha mindez megvan, a szülők jó példával elöl járva maguk is megmutathatják, hogyan kell helyesen és kényelmesen ülni.

„Ehhez fenékkel teljesen hátra kell csúszni a széken, amennyire csak lehet, és hátunkat kihúzva neki kell támasztanunk medencecsontunkat és derekunkat a szék támlájához, miközben talpunk a földön nyugszik, és térdeink a csípőnél picivel alacsonyabban helyezkednek el” – foglalta össze a helyes ülés szempontjait Moravcsik Bence Balázs.

(x)

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×